StoryEditor
predmet respiratori

Zaposlenica FUCZ-a iznijela nove kompromitirajuće informacije, Solak je u sudnici optužio da laže

Piše desk  /  24.11.2021., 12:02h
Svjedočenjem tri zaposlenice Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novalića i ostalima, optuženima za kupovinu 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 milijuna KM.

Prva je svjedočila Harisa Pepeljak, viša referentica za uredsko poslovanje u Sektoru za opće i pravne poslove FUCZ-a. Ona je radila na protokolu te je potvrdila da je 3. travnja 2020. godine protokoliran prijedlog za nabavu 100 respiratora, kao i ugovor sa Srebrenom malinom Fikreta Hodžića na kojem je navedeno vrsta respiratora HC-VE003.

Odgovarajući na pitanja državnog tužitelja Mirze Hukeljića, ona je kazala da je uz taj ugovor bila i specifikacija za spomenutu vrstu respiratora. Ugovor za kupovinu respiratora druge vrste za ACM812A nije protokoliran niti ima prijemnih pečata.

Također, prema njenim riječima, obavijest o kašnjenju respiratora koju je poslao Fikret Hodžić protokolirana je 22. travnja 2020. godine u kojoj su navedeni respiratori ACM812A, a ista obavijest s istim tekstom je stigla protokolirana i 28. travnja 2020. godine i glasila je na vrstu respiratora HC-VE003.

Interesantno je da je u ovim obavijestima navedena i rečenica da su respiratori stigli na Aerodrom Sarajevo 25. travnja 2020. godine.

Svjedokinja Pepeljak je potvrdila da su u djelovodnik, ona i njena kolegica uvodili samo one ponude o nabavi medicinskih sredstava i opreme koje će se raditi i nabavljati.

Druga je svjedočila Meliha Glavinić, ekonomska tehničarka FUCZ-a. Ona je kazala da je 3. travnja 2020. godine Sanita Alagić donijela ponudu o nabavi 100 respiratora i dala upute kako da se izvrši plaćanje. Plaćanje je izvršeno na osnovi ponude o nabavi, a ne na osnovi predračuna i tako je rađeno zbog izbijanja pandemije. Ponuda je glasila na vrstu respiratora HC-VE033.

Svjedokinja Glavinić je kazala da je Alagić nakon 10 - 15 dana dolazila i uzela kompletan predmet koji nikad nije vraćen.

Fahrudin Solak je kazao da mu nije jasno zašto svjedokinja priča neistine, jer kad je Alagić donijela ponudu, svjedokinja nije bila prisutna te da je u knjigu ulaznih faktura unijela samo ono što joj je njena kolegica Nermina Fejzić rekla da unese, prenosi Avaz.

Također je svjedočila i Selma Hadžić, tehnička tajnica u uredu direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka. Ona je potvrdila da je sve ponude koje su stizale na mailove printala i dostavljala direktoru.

Rekla je da nije čitala sadržaj tih ponuda.

Suđenje se nastavlja 1. prosinca 2021. godine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:34