StoryEditor
"Prostori koji pokreću"

Započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice

Piše desk  /  15.01.2024., 12:20h

Kroz projekt ‘‘Mostar – Prostori koji pokreću‘‘ u ponedjeljak su započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice, a vrijednost radova inicijalne faze procjenjuje se na 630 tisuća maraka.

Sredstva za radove alocirana su iz projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i iz proračuna Grada Mostara, priopćeno je iz organizacije Poeple in need.

Kako se navodi, radove će voditi tvrtka Promark d.o.o, odabrana putem javnog poziva, a završetak prve faze planiran je do 30. lipnja 2024. godine.

Plan je uraditi rekonstrukciju pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukciju javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje i veće radove.

Gradonačelnik Mario Kordić je ranije podcrtao važnost ovog područja za Mostarce i Mostarke, te u tom smislu najavio da bi za ovu proračunsku godinu mogla biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se nastavilo ulagati u Bunu i Bunicu.

- Ovo je jedan od većih projekata koji komuniciramo s javnošću, a danas bez obzira na vrijeme zvanično otvaramo radove na Buni. U razgovoru s izvođačima, očekujemo već krajem šestog mjeseca da ćemo imati prvu fazu završenu. Radovi su podijeljeni u tri cjeline, a ova prva ima za cilj da ovo područje vrati u funkciju. Grad Mostar je s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva uložio značajna sredstva za realizaciju ovog projekta. Nadamo se da će Bunica, kao lokalitet kojeg pamtimo iz nekih boljih vremena, ponovo zaživjeti i da će se ljudi družiti na ovom mjestu i provoditi ugodno vrijeme i ljeta sa svojom djecom - naglasio je gradonačelnik Mostara.

Direktorica projekta Veronika Jelinkova istaknula je kako je cilj vratiti nekadašnji sjaj Bune, izlazeći u susret željama zajednice.

- Hvala Gradu Mostaru, našim tehničkim partnerima i Britanskom veleposlanstvu u Sarajevu na njihovoj neprocjenjivoj podršci. Početna faza uključuje značajna ulaganja od preko 630.000 maraka, a mi željno očekujemo pozitivnu transformaciju - rekla je Jelinkova.  

Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Od ukupno 71 predložene intervencije, uvjerljivo najviše glasova je dobila Buna i Bunica.

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću implementira češka nevladina organizacija People in Need  uz partnerske organizacijama Everday Peace Indicators, Omladinski Kulturni Centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i Udruženje građana ‘Nešto više‘. Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 22:50