StoryEditor
tradicionalna povorka

Započele božićne svečanosti u Svetoj zemlji

Piše hina  /  24.12.2022., 14:02h

U Izraelu i palestinskim teritorijima započele su božićne svečanosti tradicionalnom povorkom koju predvodi poglavar Katoličke crkve u Svetoj zemlji.

Tradicionalna povorka do Betlehema krenula je iz Jeruzalema u 11 sati prijepodne, predvođena poglavarom Katoličke crkve u Svetoj zemlji, Pierbattistom Pizzaballom.

Deseci tisuća posjetitelja očekuje se za vrijeme božićnih praznika, znatno više nego protekle dvije godine kada su na snazi bile epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa. Izraelsko ministarstvo turizma je objavilo da očekuje otprilike 120 000 hodočasnika iz cijelog svijeta.

Ogromna božićna jelka sa zvijezdom na vrhu krasi trg ispred crkve Rođenja Isusova u Betlehemu. Mali grad u Zapadnoj obali se slavi kao mjesto rođenja Isusa. Pizzaballa bi tamo kasnije u subotu trebao predvoditi misu ponoćku.

Opada broj kršćana

Patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu su se u svojim božićnim obraćanjima požalili na povećanje broja napada na kršćane, diskriminaciju i opadanje broja kršćanskog stanovništva.

"Tako obeshrabrujuća atmosfera je dovela do manjka nade, naročito među našom kršćanskom mladeži, koja se sve više osjeća kao da nije dobrodošla" u zemlji svojih predaka, stoji u poruci.

Udio kršćana nastavlja se smanjivati u Svetoj Zemlji. Manje od dva posto Palestinaca, kojih u Zapadnoj obali i Pojasu Gaze ima pet milijuna, su kršćani.

Prema najnovijim podacima izraelskog zavoda za statistiku, u Izraelu živi oko 185 000 arapskih kršćana.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:24