StoryEditor

Započela obnova širokobriješkoga Doma Zdravlja

Piše D  /  14.02.2018., 12:02h

Ova obnova provodi se u sklopu projekta energetske učinkovitosti u kojoj surađuju dvije spomenute institucije, a koji za cilj ima utopljavanje javnih objekata, što podrazumijeva radove na fasadi te izmjene krovova i otvora. Vlada ŽZH u ovom projektu sudjeluje s 50% sredstava.

U sklopu istoga projekta na prostoru Županije Zapadnohercegovačke u 2018. godini trebala bi biti obnovljena još četiri objekta – domovi zdravlja u Grudama i Posušju, Osnovna škola u mjestu Sovići – Grude te općinska zgrada u Ljubuškom.

Kako je nedavno objavila Vlada ŽZH, ukupna vrijednost ugovorenih radova za ovih pet objekata iznosi 760.500 KM.

U 2017. godini realizirani su radovi u iznosu od 585.000 KM, a obnovljene su Područna škola Cerno – Ljubuški, Osnovna škola “Biograci” – Široki Brijeg, Osnovna škola “Drinovci” – Grude te Centar za socijalni rad Posušje.

Tijekom tri godine na području Županije Zapadnohercegovačke ovim projektom obnovljeno je ukupno 16 javnih objekata, od čega 13 škola, jedan vrtić, sportska dvorana te Centar za socijalni rad, a uloženo je više od 3,5 milijuna KM.

Inače, projekt energetske učinkovitosti provodi se na području cijele Federacije BiH, a najveću korist od njega imaju korisnici objekata koji su obnovljeni ili će biti. Većina objekata koji su ušli u projekt starija je od 20 do 30 godina te joj je nužno renoviranje s obzirom na to da u vrijeme gradnje nisu postojali standardi izolacije kao danas.

Stručnjaci ističu da se kroz mjere energetske učinkovitosti može ostvariti više od 70% uštede u energiji, a time pridonijeti i očuvanju okoliša.

(www.jabuka.tv)

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:47