StoryEditor
australija

Započela je sudska istraga ‘hrvatskoj šestorki‘: Smjestio im je agent UDB-e?

Piše desk  /  04.12.2023., 09:52h

Svjedočenje ključnog svjedoka i postupci korumpiranog policajca Novog Južnog Walesa ispitat će se tijekom istrage o osudama za terorističku zavjeru iz 1981. godine grupi poznatoj kao "hrvatska šestorka". U sudskoj istrazi, koja je započela u ponedjeljak, ispitat će se mogućnost da je krunski svjedok Vico Virkez radio za jugoslavenske obavještajne službe. Također će ispitati postupke policije, uključujući one osuđenog ubojice Rogera Rogersona, koji je pomogao u uhićenjima muškaraca.

Hrvatsku šestorku čine Maksimilian Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anton Zvirotić te braća Ilija Kokotović i Josip Kokotović.

Dana 8. veljače 1979. Virkez je policiji u Lithgowu ispričao o zavjeri hrvatskih nacionalista u koju je bila uključena skupina, za koju je rekao da planira eksplozivom dignuti u zrak nekoliko lokacija u Sydneyu sljedeći dan.

Virkez je rekao da je skupina planirala ciljati na nekoliko putničkih agencija, mjesto okupljanja Jugoslavena u Cabramatti i vodovodnu infrastrukturu. Njegova izjava potaknula je niz racija, a policija je kasnije dala dokaze da je pronašla eksploziv i detonatore u Virkezovom crnom Valiantu iz 1963.

Bombe s motivacijom da se ‘nastave boriti za našu zemlju‘

Napomenuo je da je opremu iz obližnje elektrane ukrao Bebić, koji mu je u to vrijeme bio cimer u Lithgowu.

Policija je također posvjedočila da je pronašla četiri mehanička sata, tiskane ploče i druge električne uređaje, pušku Winchester kalibra.22, pismo-bombu i samoljepljivu traku, kao i pisma i knjige s informacijama o izradi bombi.

Virkez je rekao policiji da su Zvirotićeva i Brajkovićeva ideja da postave bombe s motivacijom da se "nastave boriti za našu zemlju".

Hrvatska šestorka je 17. veljače 1981. osuđena za zavjeru za bombaški napad na dvije putničke agencije u Sydneyu, srpski društveni klub, elizabetinsko kazalište u Newtownu i gradske vodovodne cijevi.

Svaki iz Hrvatske šestorke osuđen na 15 godina zatvora

Svaki je osuđen na 15 godina zatvora od 8. veljače 1979., dok im nije određeno razdoblje bez uvjetnog otpusta.

Suđenje je trajalo maratonska 172 dana i saslušano je 111 svjedoka.

Vjerodostojnost i pouzdanost Virkeza bili su oštro osporavani tijekom suđenja, a odvjetnici optuženog tvrdili su da je on bio agent jugoslavenske obavještajne službe UDBA-e i da je imao motiv za laž.

Virkezovi dokazi bili kritična komponenta

"Virkezovi dokazi bili su kritična komponenta slučaja Crown protiv šestorice muškaraca", rekla je odvjetnica koja pomaže u istrazi Trish McDonald SC na saslušanju u ponedjeljak.

"Druge ključne komponente slučaja Crown bili su dokazi koje su dali policijski službenici o priznanjima optuženih i o eksplozivu i drugom materijalu koji se nalazio u domovima optuženih muškaraca i dokazi o umiješanosti optuženih u hrvatski nacionalni pokret".

Muškarci su pušteni nakon što su odslužili sedam ili osam godina kazne, iako nije bilo jasno kada i zašto se to točno dogodilo, prema ranijoj presudi kojom je naložena istraga, prenosi The Guardian. 

Situaciju je prokomentirao i Grlić Radman prilikom posjeta Australiji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, prilikom posjeta Australiji i susretom u Sydneyu s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga, osvrnuo se na "hrvatsku šestorku".

"Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske "šestorke" ovdje u Sydneyu", istaknuo je Grlić Radman.

"Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo", rekao je Grlić Radman prema priopćenju.

Izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja, navodi se.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:56