StoryEditor
neum

Zapečaćen bespravno sagrađen vjerski objekt u Rabranima, na koji je jučer postavljena munara

Piše desk  /  14.02.2023., 20:28h

Građevinska inspekcija Općine Neum zapečatila je vjerski objekat u mjestu Rabrani u Gornjem Hrasnu, na kojem je jučer bespravno postavljena munara.

Od prije je poznato da ovaj molitveni prostor u Rabranima postoji, ali i da su na njemu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole, te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole.

Iz Službe za graditeljstvo su portalu Neum online su potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima. Precizirali su da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno daleko od dozvoljenog, te da se radi o još jednom u nizu kršenja zakona.

Načelnik Neuma Dragan Jurković potvrdio je kako je inspekcija jutros zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu. On je za Neum online kazao da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će se podnijeti kaznena prijava. Za dalje aktivnosti načelnik Jurković kaže kako očekuje da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije te da će se postupiti po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju.

Dodao je kako se i jutros, kao i nekolika puta do sada, službenim dopisom obratio i Muftiji mostarskom i predsjedniku Islamske zajednice u Stocu u nadi iznalaženja najboljeg rješenja za rješavanje novonastale situacije u okviru zakona.

Na razne spekulacije i medijske navode se nije želio izjasniti, samo je naveo da očekuje postupanje relevantnih tijela po zakonu.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. u mjestu Rabrani, koje se nalazi na granici neumske sa stolačkom općinom, živjelo je ukupno 56 osoba, 27 Bošnjaka i 19 Hrvata.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 20:20