StoryEditor
epidemija

Zapadni diplomati pozvali Kinu da ne razdvaja roditelje od djece pozitivne na covid

Piše hina  /  04.04.2022., 16:43h
Zapadni diplomati izrazili su zabrinutost zbog razdvajanja djece od njihovih roditelja u vrijeme porasta broja zaraženih covidom-19, što se događa u Šangaju gdje vlada pokušava suzbiti širenje virusa. Vlasti razdvajaju djecu pozitivnu na covid-19 od njihovih roditelja, što opravdavaju mjerama sprječavanja širenja virusa.

Takvu zdravstvenu politiku javnost je osudila. Diplomati iz više od 30 zemalja pismeno su se obratili kineskom ministarstvu vanjskih poslova s molbom da zdravstvene vlasti ukinu takvu praksu. "Tražimo da ni u kojim okolnostima djeca ne budu razdvajana od roditelja", piše u pismu francuskog konzulata u Šangaju od 31. ožujka.

U odvojenom pismu zabrinutost je izrazilo britansko veleposlanstvo u Pekingu, a oba navode da se obraćaju kineskim vlastima u ime drugih zemalja, među kojima su Norveška, Švicarska, Australija i Novi Zeland. 

Kina zasad bez komentara

Asimptomatski ili blagi slučajevi trebali bi biti "poslani u specijalnu izolaciju s osobljem koje govori i engleski jezik", stoji u pismu u koje je Reuters imao uvid.  Sada se asimptomatski slučajevi šalju u centralizirane centre za karantenu, a neki od njih prenapučeni su i s lošim zdravstvenim uvjetima.

Izolacija u zgradama diplomatskih misija "bolje je rješenje i u skladu s Bečkom konvencijom", piše u pismu britanskog veleposlanstva u koje je Reuters imao uvid. Agencija Reuters ne navodi izrijekom da je riječ o djeci diplomata, ali u citatu stoji da "britanski konzulat u Šangaju izražava zabrinutost zbog aspekata trenutačne politike covida u vezi britanskih državljana u Kini".

Zasad ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova ni diplomatska predstavništva nisu odgovorili Reutersu na zahtjev za komentarom. 

U ponedjeljak je dužnosnik iz Šangaja rekao na novinskoj konferenciji da djeca mogu biti u pratnji roditelja ako su i roditelji zaraženi, ali u suprotnom moraju se razdvojiti. Dodao je da se ta politika još razmatra. Kina je poslala vojsku i tisuće zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u testiranju i suzbijanju pandemije u tome gradu od 26 milijuna stanovnika.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:20