StoryEditor
NAMJERNO PROZVANI?

Zapadne tvrtke kojima su Anonymousi zaprijetili: Već smo se povukli iz Rusije

Piše DESK  /  01.04.2022., 12:15h
Hakeri iz Anonymousa zaprijetili su zapadnim tvrtkama koje nastavljaju poslovati u Rusiji, a neke od njih kažu da su se već povukle iz Rusije, i prije hakerske prijetnje, javlja CNBC.

U tweetu s računa koji se smatra bliskim vodstvu globalne aktivističke grupe hakera objavljen je popis 42 tvrtke s upozorenjem da će se suočiti s kibernetičkim napadima ako se ne povuku iz Rusije, prenosi Index.hr

Prijetnja, koja je kasnije odjeknula i na drugim Twitter profilima povezanima s Anonymousima, uključivala je fotografiju s logotipima oko 40 tvrtki, uključujući i kompanije kao što su Burger King, Subway i General Mills.

Tvrtke koje su Anonymousi naveli ranije se povukle iz Rusije

Televizija CNBC kontaktirala je spomenute tvrtke, a većina odgovora već je objavljena u priopćenjima za javnost. Priopćenja su uslijedila nakon objave Anonymousa. Tvrtke Bridgestone i Dunkin kažu da su, u trenutku kada su ih Anonymousi spomenuli, već javno obznanili da posao povlače iz Rusije. 

Obje su tvrtke također izravno odgovorile Anonymousima na Twitteru.

Korisnici Twittera također su istaknuli da su druge tvrtke, poput Citrixa, već najavile slične namjere. "Nažalost, vidimo mnogo netočnih izvješća u društvenim i tradicionalnim medijima u vezi s poslovanjem Citrixa u Rusiji", stoji na blogu Citrixove web stranice.

Tri ciljane tvrtke vezane za naftna polja Halliburton, Baker Hughes i Schlumberger također su već objavile najave o svojim ruskim poslovnim operacijama. Izjave su uslijedile nakon članka Washington Posta, koji je molio čitatelje da prestanu ulagati u tvrtke za koje se smatra da "financiraju Putinov rat".

"Kibernetički napad bi mogao biti usmjeren na pogrešno mjesto"

Postavlja se pitanje jesu li Anonymousi namjerno prozvali i tvrtke koje su se već prije povukle iz Rusije. Stručnjakinja za kibernetičku sigurnost sa stažem u agenciji za kibernetičku nacionalnu sigurnost SAD-a kaže da bi takvi napadi mogli biti opasni. 

Kaže da bi kibernetički napadi mogli biti usmjereni na pogrešno mjesto jer nije jasno jesu li Anonymousi to namjerno napravili. Kako piše CNBC, moguće je da Anonymousi nisu bili impresionirani nekim od obećanja navedenih tvrtki.

43 tvrtke prkose zahtjevima hakera

Neke tvrtke, uključujući Halliburton, Baker Hughes i Schlumberger, nisu ostvarile dobre rezultate na poslovnoj listi koju je sastavio Yale School of Management. Popis kategorizira 500 tvrtki prema tome jesu li prestale s radom u Rusiji uz ocjene od 1 do 5.

Prema popisu koji su sastavili Jeffrey Sonnenfeld i Yale Research Team, trenutno postoje 43 tvrtke koje prkose zahtjevima za napuštanjem ili smanjenjem aktivnosti u Rusiji, piše Socradar. Osim toga, 58 tvrtki odlučilo je odgoditi nova ulaganja i širenje poslovanja.

Anonymousi u akciji zbog ruske invazije

Nakon ruske invazije na Ukrajinu Anonymousi su mobilizirali svoje dobrovoljce kako bi izvršili cyber napade na ruske javne institucije te medijske kuće pod kontrolom države. U svojim nedavnim pokušajima protiv ruske invazije hakeri su ciljali na Rusku središnju banku i rusku građevinsku kompaniju Rostproekt. 

Anonymousi su u objavi na Twitteru rekli da će objaviti 35.000 dokumenta s "tajnim sporazumima" te su tvrdili da su hakirali elektroničku poštu Rostproekta. 

Kasnije je s Twitter računa označeno više tvrtki s upozorenjem da bi i one uskoro mogle postati mete Anonymousa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:10