StoryEditor

Zapad poručio Srbiji: Ne radite akcije na Kosovu, dobit ćete rat

Piše D  /  04.10.2018., 12:10h

Ako Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama intervenira na Kosovu i Metohiji, ući će u otvoreni rat, ne s kosovskim policijskim snagama već s jedinicama KFOR-a i NATO-a. - pišu Novosti.

Ovu prijetnju, povodom napetosti na Kosovu, iznio je u razgovoru sa srpskim dužnosnicima visoki predstavnik jedne od najutjecajnijih zemalja članica NATO u Beogradu.

- Ovaj diplomat bio je vrlo zainteresiran za to kako Beograd gleda na dramatične događaje na Gazivodama - navodi sugovornik Novosti. - Na istom sastanku iznio je nezadovoljstvo reakcijom srpskih vlasti i podizanjem borbene spremnosti OS Srbije.

Predstavnik utjecajne države iz NATO u ovom scenariju nije krio mogućnost konflikta, a "zveckanje oružjem" zapadni diplomat opravdao je zadatkom KFOR-a "da srpske snage drži dalje od Kosova i Metohije".

Riječi prijetnje povodom bilo kakvog eventualnog angažmana snaga sigurnosti Srbije u pokrajini posebno dobivaju na značaju u odluci službenog Beograda da ne dozvoli bilo kakvu agresiju prema srpskom narodu na KiM. Vučić je više puta Srbima u pokrajini poslao poruku da neće biti reprize 17. ožujka, kao i da država više nikada neće biti promatrač stradanja vlastitog naroda.

Prema saznanjima "Novosti", ovo nije prva ovakva poruka koja dolazi sa Zapada. Svaku najavu da će Srbija zaštititi svoj narod na KiM prate salve nezadovoljstva zapadnih dužnosnika i neskrivena upozorenja Beogradu da će imati posla s NATO, pa i podsjećanje na bolna iskustva iz 1999. godine.

Sugovornici "Novosti" iz sigurnosnih krugova ovakve poteze tumače kao još jednu potvrdu da u kosovskom čvoru Srbija protiv sebe nema samo Prištinu, nego cijeli NATO.

Vojni analitičar i nekadašnji visokopozicionirani pripadnik vojne sigurnosti Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da svako zaoštravanje odnosa s vlastima u Prištini prati i opasnost od konflikta s NATO.

- Srbija u sigurnosnom smislu nema problem s Kosovom, čak i u slučaju da su mu pridruženi i vojni resursi Albanije. Priština je, međutim, pod NATO kišobranom, što joj daje slobodu da relaksirano ulazi u akcije provociranja. Da je državni vrh u Beogradu toga svjestan , pokazuju i mirne, ali energične reakcije koje nijednog trenutka nisu išle na našu štetu - objašnjava Karan.

Zadnja prijetnja Srbiji došla je u jeku napetosti povodom nedavnog upada Hašima Tačija, sa specijalcima i dugim cijevima, na sever pokrajine, ali i predstojećeg dolaska generalnog tajnika NATO Jensa Stoltenberga. On će sljedeći tjedan boraviti u Srbiji povodom održavanja NATO vježbe pružanja pomoći u izvanrednim situacijama, koja se održava u Srbiji. Prema načelnom posjeta, on će se u Beogradu sastati s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Srbija će od 8. do 11. listopada ugostiti predstavnike 40 država, koji će u okolini Mladenovca i Aranđelovca uvježbavati reakcije u izvanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama. Formalni domaćin gostima iz država članica NATO saveza je Odjel za izvanredne situacije MUP Srbije.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:18