StoryEditor
hrvatski sabor

Zanimljivo u Saboru - Jandroković poručio Mlinariću: "Nisam vam ja vesla sisao, razgovarat ćemo poslije"

Piše desk  /  20.09.2023., 11:39h

U Saboru se opet razvila rasprava o povredama Poslovnika, što je izbacilo predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića iz takta.

"Bio sam nedavno s predsjednicom slovenskog parlamenta, tamo svaki klub ima vremena za izlaganje koliko ima članova puta pet minuta. Oni točke dnevnog reda obave u tri do četiri sata. Ovo vam govorim zato što će postati jako teško raditi, nisam moralizator. Svaku ćemo točku raditi po 10 sati i nećemo stići napraviti sve", rekao je Jandroković, na što su reagirali zastupnici.

Prvi se javio Miro Bulj. 

"Ako ovaj Poslovnik nije dobar, vratimo se na stari, da imamo replike, ovako ste ukinuli prava i slobode zastupnika. Kad građani vide kako izbacujete zastupnike, sumnjaju u demokraciju", poručio je Mostovac. 

"Držimo se reda i poslovnika koji smo sami donijeli, od vas samo tražim da se držite zakona. Svi ste to počeli raditi i jučer je 56 zastupnika dobilo opomenu. To je besmisleno", uzvratio je predsjednik Sabora. 

Mlinarić: Zašto ste meni dali treću opomenu?

Reagirao je i Stipo Mlinarić (DP).

"Zbog čega ste meni jučer dali treću opomenu, nijednu ružnu riječ nisam izgovorio, izgovorio sam činjenice i dao svoj politički zaključak. Je li to verbalni delikt? Upotrijebio sam činjenice na koje nisam dobio odgovor. Nisam htio jučer reagirati". 

Jandroković je odmah dao odgovor. 

"Uvrijedili ste bili sve vladajuće zastupnike, nećemo se sada vraćati. Ako mislite da sam pogriješio, obratite se Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav. Dobro znate koje ste riječi koristili, jer da vama isto netko kaže... Neću ponoviti. Pa nisam vam ja vesla sisao da me navlačite da govorim ono što bi vi htjeli da ja govorim", poručio je Jandroković. 

Gdje ste bili?

Mlinarić je nastavio, ali Jandroković ga je prekinuo. 

"Razgovarat ćemo mi poslije, neću se s vama raspravljati. Birajte malo riječi".

Za povredu Poslovnika javio se i HDZ-ov Ante Deur. 

"Rekli ste ministru Medvedu i svima nama da smo izdajnici. Tko ste to vi, koje je vaše pravo, gdje ste bili 20 godina dok se niste uključili u Domovinski pokret i dok vam brat Škoro nije počeo pisati pjesmice?", pitao je Deur. 

Odmah je dobio odgovor. 

"Gdje sam bio 20 godina, to se vas ne tiče. Bolje se pitajte gdje ste vi bili, a ništa niste napravili. Ja sam bio doma. Od vas kao predsjednika Sabora tražim da kažete kome sam što rekao, argumentima. Nisam rekao Medvedu nego Plenkoviću, što vas i boli", zaključio je Mlinarić. 

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 07:40