StoryEditor
nesrazmjerno primanjima

Zanimljiva je usporedba cijena ulja u BiH, Velikoj Britaniji, Belgiji i Italiji

Piše desk  /  30.04.2022., 12:35h
Cijene pojedinih prehrambenih artikala u Bosni i Hercegovini skuplje su od cijena u trgovinama mnogo bogatije zapadne Europe. Tko je odgovoran za to i što nadležne institucije poduzimaju? Inspekcije obavještavaju da izriču kazne za prekoračenja marži, ali do sada nije poznato koliko je kazni naplaćeno.

Iako su entitetske Vlade ranije donijele odluke o ograničavanju marži odnosno,razlika između nabavnih i prodajnih cijena u trgovinama na osnovne namirnice, u praksi građani teško mogu osjetiti korist. Naprotiv. Gotovo da nema grupe proizvoda ili usluga za koje sada ne plaćamo veću  cijenu u odnosu na onu koju smo plaćali prije reakcije izvršnih vlasti. Odgovornih službeno nema. 

Prvak poskupljenja je suncokretovo ulje, čiju cijenu su trgovci u RS-u znali povećavati i tri puta u istom danu, pa je u kratkom roku udvostručena. Poskupljenja su, istina, prema podacima iz Europske unije, zabilježena svugdje, no nelogično je to što su cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama kontinenta i nakon poskupljenja niže nego u Bosni i Hercegovini, piše bhrt.ba.

Cijena litre ulja po državama:

3, 3 eura BiH

1, 3 eura Velika Britanija

1, 49 eura Belgija

1, 7 eura Italija

1, 5 eura Srbija

1, 8 eura Crna Gora

"Cijene koje se sada tako drastično mijenjaju nisu samo cijene iz objektivnih razloga, nego su to psihološke cijene, psihološka inflacija zbog panike u koju mi zapadamo", kaže ekonomist Željko Rička.

U obzir treba uzeti i činjenice da prosječan Britanac za samo jedan tjedan zaradi oko 700 eura i da mu je ulje jeftinije nego prosječnom građaninu BiH, koji taj iznos ne zaradi ni za mjesec, ako ima radno mjesto – napominju sindikalci. 

"Od svoje plaće pokušavate osigurati samo osnovne životne namirnice, a što ćemo s uslugama i svim onim što radnik i njegova obitelj moraju platiti da bi mogli funkcionirati normalno", pita Ranka Mišić, predsjednika Saveza sindikata RS-a.

U Bosni i Hercegovini izvjesno je da su ekstremna poskupljenja osnovnih životnih namirnica nezakonita, ali podatke o broju izrečenih i naplaćenih novčanih kazni u oba entiteta nitko ne zna. Zna se da sada trgovački lanci ostvaruju ekstra profit, pravdajući to stanjem na svjetskom tržištu. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:06