Article_Top_970x250

Zamrznut štrajk glađu radnika Zenicatransa, Autobusna stanica ostaje u blokadi

zenica

Zamrznut štrajk glađu radnika Zenicatransa, Autobusna stanica ostaje u blokadi

sij 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Dvadesetak radnika JKP Zenicatrans-prijevoz putnika, koji su proteklih pet dana u holu Autobusne stanice Zenica štrajkali glađu, "zamrnuzli" su štrajk nakon današnjeg sastanka s gradskim vijećnicima i njihovog uvjeravanja kako će se na sjednicama Gradskog vijeća zalagati za spas njihovog poduzeća.

Blokada stanice ostaje na snazi do 16. siječnja i sjednice Gradskog vijeća tog grada, na kojoj bi trebao biti usvojen proračun za 2020. godinu, kao i amandaman kojim se određuju dva milijuna KM za podršku radu Zenicatransa.

-Ako dobijemo signal od Gradske uprave i gradonačelnika, sve će linije gradskog javnog prijevoza biti pokrenute za pola sata. Imamo volju, imamo želju i nama samo još treba malo podrške - kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan, koji je istaknuo kako mu je drago da su "dobili pozitivne signale" te da njegove kolege mogu prestati sa štrajkom i narušavanjem svog zdravlja.

Ljudi su, kako navodi, stali iza odluke Sindikata i svih odluka koje su proteklih dana donosili, počev od blokade stanice koju su počeli 31. prosinca prošle godine te su "zamrzli štrajk glađu" do sjednice GV. 

Predsjedateljica Gradskog vijeća Diana Bešić, na pitanje predstavnika radnika u štrajku Hazrudina Bilića što činiti ako gradonačelnik Fuad Kasumović ponovo s dnevnog reda povuče proračun za 2020. godinu, kazala je da ne bi u ovom trenutku ništa prejudicirala.

-Mi ćemo podržati sve što je u interesu ovog poduzeća i radnika Zenicatransa, što smo pokazali i do sada. I do sada smo to radili - kazala je Bešić.

Članica Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica Emina Tufekčić istaknula je kako će sigurno imati potrebnih "16 ruku“ za izglasavanje proračuna, a najavila je kako im sada predstoji i sačinjavanje zajedničkog amandmana kojim će biti osiguran novac za spas Zenicatransa.

Današnjem sastanku u Zenicatransu prisustvovali su vijećnici SDA, A-SDA, SBB-a i DF-a, koji imaju dovoljno vijećnika da u proračun "ugrade" amandman kojim će biti podržan oporavak Zenicatransa

Dnevnik.ba