StoryEditor

Zalihić o rotiranju gradonačelnika: Ako je HDZ protiv, onda idemo bez njih

Piše D  /  12.02.2021., 06:02h

On je pojasnio detalje prijedloga ”o rotiranju gradonačelnika” koji je HDZ danas odbio.

”Radi se o prijedlogu da u iduće četiri godine svaki od tri bloka ima 16 mjeseci gradonačelnika i da napravimo jednu široku koaliciju i da se umjesto ovim pričama o izdajnicima i pobjednicima – da priču svedemo na komunalnu i rješavanje gorućih pitanja građana. Irma Baralija je cijenila da su za takvo nešto potrebne konzultacije od nekoliko dana i na kraju se na Kolegiju dogovorili”, ispričao je on, prenosi N1.

Znači li taj prijedlog i promjene Statuta?

”Ne bi išli u izmjene Statuta, to je politički dogovor u kojem bi gradonačelnici podnosili ostavku. HDZ je protiv i pustio bih da idućih par dana sve stavimo na papir. Ako HDZ bude protiv, mi nemamo obaveze prema HDZ-u”, naglasio je on.

Kada će Mostar dobiti gradonačelnika?

”Nadam se na idućoj sjednici da će napokon doći taj drugi, treći krug. Mi nismo nikad bili problem. Tražio sam pet dana da pripremim govor jer nijedan kandidat nije iznio svoje prijedloge. Bilo je važno i to da bude mlađi kandidat. Mada je to u suštini sve žalosno”, kazao je gost N1.

Sjednica Gradskog vijeća Mostar prekinuta je danas prije drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. veljače, u 16 sati.

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za mostarskog gradonačelnika u kome su najviše glasova dobili Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), danas se trebao obaviti drugi i ako bude potrebno treći krug izbora, ali je na samom početku sjednice BH blok (SDP BiH, Naša stanka) zatražio stanku radi konzultacija vezano za njihov prijedlog da se uvede institut “rotirajućeg gradonačelnika”.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:30