StoryEditor

Žale se zatvorenici u državnom zatvoru: Nemaju dnevne novine i TV u ćelijama, hrana im je suha...

Piše D  /  06.05.2021., 10:05h

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH još radi na predmetu koji je formiran povodom žalbe grupe pritvorenika iz bh. Alcatraza u Vojkovićima.

Traže novine i TV

Naime, u godišnjem izvještaju državnih ombudsmana navodi se da su zatvorenici u žalbi naveli da su zbog loših uvjeta počeli štrajk glađu te da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih uvjeta. Podsjećamo, u državni zatvor prebačeni su na izvršenje kazne Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić...

- U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevnih novina, knjiga, biblioteke, tranzistora i televizora, telefonska veza s odvjetnikom i rodbinom slabo da i funkcionira, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje. U žalbi ukazuju da ne dobivaju nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a hrana je uglavnom suha, bez juhe - naveli su zatvorenici.

Podnositelji žalbe traže da im se osigura dnevni tisak i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore.

U izjašnjenju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH navedeno je da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu.

Tenderska procedura

- Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u ćeliji je 19 sati. Vrijeme izvan ćelije pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitness sali najmanje u četiri navrata. Pritvorenici mogu sami odlučiti hoće li koristiti fitness salu ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti - pojasnili su iz bh. Alcatraza.

Također, dodali su da se do okončanja tenderske procedure za nabavku tiska u prostoriju za zajedničke aktivnosti dostavljaju dvoje dnevne novine.

- Televizor je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu pratiti 24 različita domaća i inozemna kanala. Pritvorenicima nije dozvoljeno koristiti osobni TV-uređaj u sobi, kao ni druge uređaje za distribuciju zvuka i slike - naglašeno je.

Pranje i sušenje rublja

- U prostorijama pritvorske jedinice instalirana su ukupno četiri stroja za pranje rublja i dvije sušilice. Pritvorenici, u skladu s unaprijed dostavljenim rasporedom termina, mogu svakih 15 dana oprati i osušiti veš i posteljinu - navodi se u odgovoru iz državnog zatvora.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:23