11.11.2021., Zagreb - Po nalogu Ureda europske javne tuziteljice (EPPO), policija je u Vinkovcima uhitila bivsu ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelu Zalac. U istoj akciji u Zagrebu je uhicen aktualni ravnatelj Sredisnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric, a na podrucju Splita poduzetnici Marko Jukic, vlasnik informaticke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natjecaja dodijeljen posao izrade softvera tezak 16,24 milijuna kuna, te Mladen Simunac, vlasnik tvrtke Micro projekt i prijatelj Gabrijele Zalac. Cetvero osumnjicenih u aferi Softver prepraceno je pred suca istrage zagrebackog Zupanijskog suda po nalogu EPPO uz prijedlog odredjivanje istraznog zatvora protiv svih okrivljenika.GORAN STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
biša hrvatska ministrica

Žalac i ostali idu na mjesec dana u Remetinec

Piše desk  /  11.11.2021., 22:06h
Bivša ministrica Gabrijela Žalac i ostali idu na mjesec dana u Remetinec, odlučeno je večeras.

Ročište je trajalo puna tri sata, a odluku je donio sudac istrage Krešimir Devčić. On je usvojio prijedlog Ureda europskog tužitelja da se bivšu ministricu pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Žalac je danas odvedena na Županijski sud, a ročište je počelo u 15 sati. Odluka je stigla oko 20:30, nešto kasnije nego što je bilo najavljeno.

Svi su izjavili da nisu krivi

Jednomjesečni istražni zatvor je određen i ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću.

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.  

Svima se na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti. Treba ispitati 40 svjedoka, a njih 29 za bivšu ministricu, javlja Nova TV.

Petricu je, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom da je i dalje na čelu SAFU-a.

Oštetili EU i RH za 1.8 milijuna eura

Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je danas da je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica te poduzetnike Marka Jukića i Mladena Šimunca koje sumnjiči da su oštetili EU i RH za 1.8 milijuna eura.

EPPO je, ne priopćivši identitete uhićenika, izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2022 08:07