StoryEditor
direktorica kcus-a

Zakon o sukobu interesa službeno stupio na snagu: Sebija Izetbegović mora napustiti KCUS!

Piše desk  /  04.01.2023., 11:55h

Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Županiji Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. siječnaj 2023. godine, zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno!

Prema ovom zakonu, jedna osoba neće moći biti i zastupnik u županijskoj skupštini i direktor neke ustanove, kao što je to ranije bio slučaj. Radi se o dvojnim funkcijama, što je sada zabranjeno.

Zakon jasan

To znači da Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je preuzela mandat zastupnice u Skupštini ŽS, mora podnijeti ostavku na čelu KCUS-a.

Za nju je, kako je rečeno za Avaz, Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je u očitom sukobu interesa. Ali ne samo Sebija Izetbegović. Ured ima podatke za više od 20 funkcionera. Neki su, kako nam je potvrđeno, već podnijeli ostavke, dok drugi to, očito, ne žele.

Saznaje se da će Ured za borbu protiv korupcije već danas pristupiti detaljnoj analizi primjene Zakona i početi slati institucijama odluke o izjašnjenju.

- Od osoba za koje smo utvrdili da su u sukobu interesa prvo ćemo tražiti očitovanje, a zatim razrješenje s dužnosti u zakonskom roku - rečeno je za „Avaz“ iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Novčana kazna

A sankcije, ukoliko se neka osoba ogluši na ovaj zakon, više su nego jasne. Kazne se kreću od 2.000 do 10.000 KM. Ovakva sankcija prijeti i direktorici KCUS-a.

- U slučaju da nositelj javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s nespojive funkcije, Ured će ga kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM, što je propisano u članu 65. Zakona - zaključili su iz Ureda.

Rok za odstupanje

Ukoliko nositelj javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, Ured dostavlja odluku kojom se odlučuje o postojanju sukoba interesa instituciji, privrednom društvu, fondaciji ili udruženju u kojem nositelj vrši nespojivu funkciju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:08