StoryEditor

Zakon o izbornim jedinicama koji je HDZ blokirao u Parlamentu FBiH ponovno u proceduri

Piše D  /  16.12.2019., 12:12h

Riječ je o zakonu koji je prošle godine bio predmet žestokih neslaganja između bošnjačkih stranaka na jednoj strani i HDZ-a na drugoj, prenosi Klix.ba.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP) danas će zatražiti da se ponovo pred federalnim parlamentarcima nađe Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Riječ je o prijedlogu zakona za koji je lider Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdio da je od njega odustao SDP BiH, a koji je prošle godine bio jedan od najvećih zagovornika usvajanja ovog zakona.

Naime, prošle godine predlagači ovog zakona bili su zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu PFBiH, kao i tadašnji delegat u Domu naroda PFBiH Predrag Kojović iz Naše stranke.

Cilj je bio da se prije implementacije izbornih rezultata otklone eventualne blokade u konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH, a koje su se redovno javljale nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH usvojio je 20. lipnja 2018. godine Zastupnički dom Parlamenta FBiH, međutim on nikada nije stupio na snagu s obzirom na to da nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH ovaj prijedlog zakona našao se nakon općih izbora, odnosno krajem rujna 2018. godine. Tadašnji zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

SDP je u tom periodu žestoko kritizirao činjenicu da je upravo SDA izglasala za zamjenika predsjedavajuće Doma naroda PFBiH delegata iz reda SNSD-a umjesto Slaviše Šućura iz SDP-a, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:14