Article_Top_970x250

Zakon o demobiliziranim borcima će se razmatrati po hitnom postupku

zatupnički dom pfbih

Zakon o demobiliziranim borcima će se razmatrati po hitnom postupku

srp 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Sa 63 za, dva suzdržana i jednim glasom protiv usvojen je prijedlog da se po hitnoj proceduri razmatra zakon o demobilIziranim borcima iz razloga što „postoji neodložna potreba za sustavnim rješavanjem prava demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji“.

Među brojnim pravima za demobilizirane borce, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više. Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama. 

Osim navedenog, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. 

Rebalansom proračuna predviđeno je 25 milijuna KM za realizaciju navedenog zakona. 

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta, te je 18. srpnja zakazana sjednica Doma naroda na čijem je dnevnom redu ovaj zakon. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250