StoryEditor
jelinićeva objava

“Zaklela se zemlja raju… Čini se da bi nalogodavci ubojstva Ive Pukanića mogli početi nemirno spavati..."

Piše desk  /  11.08.2022., 07:11h

"Veselim se boljoj budućnosti Crne Gore”, napisao je Jelinić

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić najavljuje da bi se uskoro mogli otkriti nalogodavci atentata na Ivu Pukanića, bivšeg urednika Nacionala koji je 2008. godine ubijen u centru Zagreba auto-bombom.

“Zaklela se zemlja raju… Čini se da bi nalogodavci ubojstva Ive Pukanića mogli početi nemirno spavati. To bih ukratko mogao zaključiti nakon dva telefonska razgovora koja sam upravo vodio na povratku s utakmice Dinama u Maksimiru. Evo nema petnaest minuta otkako mi je dugogodišnji prijatelj Ratko Knežević na telefon dao crnogorskog premijera Dritana Abazovića. Razmijenili smo nekoliko kurtoaznih rečenica, pozvao me u Crnu Goru. A potom mi na telefon proslijedio i aktualnog crnogorskog ministra policije Filipa Adžića. Želim im ugodnu večer u dobrom društvu mog Ratka u Dubrovniku. Veselim se boljoj budućnosti Crne Gore”, napisao je Jelinić

Podsjetimo, Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su u atentatu u Zagrebu 23. listopada 2008. godine. Ubijeni su auto-bombom u Staroj Vlaškoj ulici kod sjedišta Nacionala, dvije ulice istočno od Trga bana Jelačića. Mediji su atentat okarakterizirali kao teroristički čin.

Mogući sumnjivac bio je uočen netom nakon eksplozije. Policija je izvijestila da je bio u ranim tridesetim godinama, nosio šiltericu i da je bježao ne obazirući se na promet. Radi otkrivanja počinitelja pokrenuta je vrlo opsežna policijska akcija “Balkan Express”. Prva četvorica osumnjičenih za organiziranje i izvedbu ubojstva uhićena su u Zagrebu 28. listopada 2008. godine. Glavnoosumnjičenog Željka Milovanovića – ranije pripadnika specijalne srbijanske policijske postrojbe “Crvene beretke” – locirala je i uhitila srbijanska policija u Beogradu 30. svibnja 2009. godine. U sudskom postupku je utvrđeno da je Ž. Milovanović taj koji je postavio bombu pod Pukanićev automobil.

Srpsko pravosuđe je odlučilo da Milovanovića – koji ima kako hrvatsko, tako i srpsko državljanstvo – neće izručiti, nego će mu se suditi u Srbiji. Zadnji je u zatvoru završio Bojan Gudurić, koji je prema utvrđenim činjenicama sa snajperom u ruci čekao hoće li trebati metkom ubiti Pukanića, ako bi ovaj preživio eksploziju bombe; Gudurić se predao policiji u Banjoj Luci (BiH) 1. veljače 2010.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića pravomoćno su odlukom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske od 14. siječnja 2013. godine osuđeni Željko Milovanović (na 40 godina, u odsutnosti), Robert Matanić (na 35 godina), Bojan Gudurić (na 33 godine), Slobodan Đurović (na 25 godina) a još ranije Luka Matanić (na 16 godina) i Amir Mafalani (na 16 godina).

Zbog sumnje da je naručio ubojstvo Ive Pukanića, u travnju 2014. godine započelo je u Beogradu suđenje Sretenu Jociću (zvanom “Joca Amsterdam”). Jocića se u javnosti spominje kao “kralja kokaina” u redovima srpske mafije. Zbog sumnji za umiješanost u Pukanićevo ubojstvo nalazio se Jocić u pritvoru još od travnja 2009. godine, da bi mu pritvor bio ukinut krajem prosinca 2012. godine, kako bi njegov boravak u zatvoru bio produžen temeljem kazne koja mu je izrečena za ubojstvo dvoje ljudi u Beogradu 1995. godine, koje je S. Jocić bio platio iznosom od 50.000 tadašnjih DEM. S. Jociću, ipak, optužbe za naručivanje Pukanićevog ubojstva nisu dokazane pred sudom, te je oslobođen pravomoćnom presudom Žalbenog suda u Beogradu od 2. ožujka 2015. godine; nastavio je međutim s izdržavanjem 10-godišnje zatvorske kazne (na koliko mu je zbog amnestije umanjena presuda od 15 godina zatvora iz 2012.) za ubojstvo koje je bio naručio 1995. godine. Istom presudom Žalbenog suda u Beogradu kojom je od odgovornosti oslobođen Jocić, potvrđena je presuda srbijanskih sudova neposrednom izvršitelju Željku Milovanoviću, koji nikad nije bio izručen Hrvatskoj: u Srbiji je on osuđen na jednako dugotrajnu kaznu zatvora kao i u Hrvatskoj – 40 godina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:01