Article_Top_970x250

ZAJEDNIČKI STAV RUSIJE I RS: Visoki predstavnik treba otići, kao i strani suci iz Ustavnog suda BiH

dodik nakon sastanka s lavrovom

ZAJEDNIČKI STAV RUSIJE I RS: Visoki predstavnik treba otići, kao i strani suci iz Ustavnog suda BiH

ruj 21, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Umjetno je nametnuta priča u općoj zapadnoj antiruskoj histeriji, koju neki i ovdje podržavaju i u službi su tih zapadnih interesa. Kada ovdje imate prisustvo vojnih snaga zapada, a nema nijednog ruskog vojnika, onda je beskorisno razgovarati o takvom nekom utjecaju - izjavio je Dodik, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrovom.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je danas bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom utjecaju na taj bh. entitet.

Istakao je kako je suradnja s Rusijom korisna i zasniva se na fer osnovama.

- Imamo zajednički stav da visoki predstavnik treba otići, kao i strane suci iz Ustavnog suda BiH, a koje bira i postavlja zapad. Mora prestati miješanje u unutarnje stvari u BiH, ako ona u budućnosti može bilo kako funkcionirati kao suverena zemlja - rekao je Dodik.

Naveo je i da pripada srpskom narodu, čiji interesi ga i vode, da poštuje i voli Rusiju, ali želi i suradnju sa svim drugim zemljama.

- Umjetno je nametnuta priča u općoj zapadnoj antiruskoj histeriji, koju neki i ovdje podržavaju i u službi su tih zapadnih interesa. Kada ovdje imate prisustvo vojnih snaga zapada, a nema nijednog ruskog vojnika, onda je beskorisno razgovarati o takvom nekom utjecaju - izjavio je Dodik, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrovom.

Tvrdi i da je „miješanje u odnose u BiH stare američke administracije, oličene u liku američke ambasadorice u BiH, prevršilo svaku mjeru“.

Dodik je rekao da je RS zahvalna na principijelnom stavu Rusije na afirmaciji Dejtonskog sporazuma, te što je, kako je dodao, vetom blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u srpnju 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

- Ono što je Republika Srpska radila u prošlosti, i na to smo ponosni, jeste da nije dozvolila Bosni i Hercegovini da uvede sankcije Ruskoj Federaciji - kazao je on.

Dodik i Lavrov su nakon sastanka u Banjoj Luci govorili o gospodarkoj suradnji, posebno u naftnoj industriji RS, koju su privatizirali ruski partneri, te o izgradnji tvornice na plin u Zvorniku te izvozu voća i povrća...

Nakon razgovora ruskih i dužnosnika RS-a, održan je i sastanak kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslijepodnevnim satima doputovao u Banju Luku.

Ruski šef diplomacije prethodno je danas u Sarajevo razgovarao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Dnevnik.ba