StoryEditor

Zajednički nastup Hrvata za obranu ugroženih općina

Piše D  /  19.08.2020., 10:08h

Kandidati

Pregovori unutar HNS-a rezultirali su jedinstvenim pristupom koji uključuje potporu koalicijskim kandidatima za načelnike u onim lokalnim sredinama gdje bi postojanje dvaju kandidata iz hrvatskih stranaka značilo potpuni gubitak političke pozicije. Najveći broj takvih općina je ne prostoru središnje Bosne, koja je označena kao strateški važan prostor u kontekstu dugoročnog opstanka hrvatskog naroda u BiH. U Novom Travniku HDZ BiH i HDZ 1990. dogovorili su kako će koalicijski kandidat za načelnika biti Stjepan Dujo, koji ima realne šanse za osvajanje mandata uzimajući u obzir broj glasova koji je nedostajao za pobjedu na proteklim izborima, piše Večernji list.

U Dobretićima Ivo Mijatović zajednički je kandidat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., dok je u Uskoplju podršku dobio Dražan Matišić. Kada je riječ o ostalim važnim općinama središnje Bosne, u Vitezu su hrvatske stranke (HDZ BiH, HDZ 1990. i HSS Stjepana Radića) stale iza kandidata Borisa Marjanovića, dok je u Busovači potporu dobio Stipo Krišto. Kada je riječ o Hercegovini, u Stocu je kandidat hrvatskih stranaka aktualni načelnik Stjepan Bošković, dok je u Čapljini podršku HDZ-ovu kandidatu Smiljanu Vidiću dao HSS. Istodobno, Mladen Mišurić Ramljak kandidat je HDZ-a BiH i HSS Stjepana Radića za načelnika općine Kiseljak.

Kada je, pak, riječ o općinskim vijećima, hrvatske stranke imat će zajedničke liste u nekoliko strateški važnih općina, uglavnom na širem prostoru središnje Bosne. HDZ BiH i HDZ 1990. dogovorili su tako zajedničke liste za općinska vijeća Zenice, Novog Travnika, Dobretića, Srebrenika, Šamca i Bihaća, dok će uz ove dvije stranke u Uskoplju stati i HSS Stjepana Radića. Zajedničke liste su i za općinska vijeća Konjica i Teslića (dva HDZ-a i HSP BiH), dok je u Jajcu ponovno dogovorena koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu, koju čine HDZ BiH, HKDU BiH i HSP BiH. U Vitezu će, pak, zajedničku listu činiti HDZ BiH, HSS Stjepana Radića i HKDU BiH. Istodobno, u Kiseljaku i Travniku zajedničke liste imaju HDZ BiH i HSS Stjepana Radića.

Zajednički kandidati za načelnike poruka su hrvatskim biračima kako hrvatske stranke, unatoč postojanju različitih pogleda na neka pitanja, mogu staviti nacionalni interes na prvo mjesto. To bi svakako trebalo dovesti do snažnijeg i masovnijeg izlaska na izbore hrvatskog biračkog tijela koje će prepoznati napore da se očuva i ojača politička pozicija u općinama koje, osim simbolike opstanka, sa sobom nose i stvarnu vrijednost u kontekstu gospodarske revitalizacije hrvatskog naroda.

Imati načelnike ili snažniju prisutnost u općinskim vijećima osnovni je preduvjet za učinkovitiji utjecaj na kreiranje i provedbu općinskih politika, realizaciju infrastrukturnih planova, kao i donošenje i provedbu gospodarskih mjera i stvaranje novih radnih mjesta.

Odnos prema projektima

U situaciji gdje su hrvatske stranke uspjele u planu osvajanja većeg broja mjesta u općinskim vijećima ili gdje su vratile, odnosno zadržale, načelničke pozicije, došlo je i do pravednijeg ulaganja u većinski hrvatske dijelove pojedinih općina.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 06:45