Article_Top_970x250

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ osudila napade i prijetnje upućene Željani Zovko

priopćenje

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ osudila napade i prijetnje upućene Željani Zovko

stu 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ oglasila se priopćenjem u povodu napada i prijetnji upućenih zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko.

„Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“, kao zajednica koja baštini europske i demokršćanske vrijednosti, suvremene tekovine europske civilizacije, koje su srodne hrvatskom narodu - tvorbenom narodu Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja i nesnošljivosti. Sukladno tome osuđuje napade i prijetnje smrću zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko, upućene nakon gostovanja u emisiji na HRT-u „Studio 4“ gdje je govorila o Daytonskom mirovnom sporazumu, iznoseći nepobitne činjenice o kojima se mnogi ne usude javno govoriti.

Napadi i prijetnje ove vrste proizvode tenzije i negativnosti u javnom prostoru, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko koja već dugi niz godina aktivno radi i djeluje da Bosna i Hercegovina ostane visoko na listi prioriteta institucija Europske unije, snažno zagovarajući europski i euroatlantski put naše zemlje.

Imajući u vidu činjenicu da smo 25. studenog obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, smatramo kako je u potpunosti izostala reakcija svih nadležnih institucija, kao i nevladinih organizacija, poglavito onih koje su najglasnije u zagovaranju jednakih prava pripadnika oba spola, kao i istaknutih dužnosnica svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini koje  deklarativno „skrbe“ o ovoj problematici.

Budući da je govor mržnje široko rasprostranjen u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, apeliramo prvenstveno na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i Agenciju za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, da poduzmu sve aktivnosti kako bi se u parlamentarnu proceduru uputilo zakonsko rješenje kojim bi se na adekvatan i učinkovit način sankcionirao svaki oblik govora mržnje.

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ očekuje od nadležnih institucija pokretanje istrage i utvrđivanje motiva napada, te kažnjavanje počinitelja napada i prijetnji na zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko“, priopćeno je.

Dnevnik.ba

Tagovi: