StoryEditor

ZAISKRILO NAKON BREXITA Francuska i Britanija uputile patrolne brodove

Piše D  /  06.05.2021., 07:05h

Francuska i Velika Britanija rasporedile su u četvrtak patrolna plovila u vodama otoka Jerseya u La Mancheu zbog eskalacije spora oko prava ribarenja u tom području nakon brexita.

Ranije danas 50-ak francuskih ribarica okupilo se pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jersey, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon brexita, dok je francuska ministrica prije koji dan čak zaprijetila da bi Pariz mogao uskratiti struju tom otoku koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je posjed britanske krune.

Francuski ribari tvrde da su im nepravedno uskraćene zone izlova ribe u vodama otoka.

Vlada Jerseya rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s trgovinskim sporazumom između Britanije i Europske unije.

Britanski premijer Boris Johnson danas je kazao da će dva broda ratne mornarice ostati u vodama Jerseya u preventivne svrhe.

Francuski dužnosnik je rekao da su obje zemlje uputile brodove u to područje kako bi se spriječio mogući sukob između posada ribarica suprotstavljenih strana.

Uvjete za ribarstvo London i Bruxelles dogovorili su u sklopu sporazuma o brexitu koji je na snazi od 1. siječnja.

Prema sporazumu o brexitu u sljedećih pet i pol godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše. Nakon toga će se kvote izlova postupno smanjiti za 25 posto.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske obale.

Europska komisija je pozvala na smirivanje situacije, ističući da je "u ovom procesu bitno u potpunosti se pridržavati trgovinskog sporazuma".

Dužnosnici vlade Jerseya su kazali da će se sastati s predstavnicima prosvjednika kako bi saslušali njihove primjedbe i zabrinutosti.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:28