StoryEditor
ULOŽENO VIŠE OD 3 MIL. KM

Zahvaljujući Kiseljačaninu, carske ovce iz Rusije, preko Češke do BiH

Piše Desk  /  13.11.2021., 16:05h
Od daleke Rusije, preko Češke do Kiseljaka, a potom u osvajanje cijele BiH. Tako bi se u najkraćem mogao opisati put ruskih romanovskih ovaca poznatih i po imenu carske ovce koje su, zahvaljujući kiseljačkom poduzetniku Samiru Viliću, stigle i u BiH, piše Večernji list BiH.

U modernu farmu ovaca “Hacienda de la vida” površine 1800 metara četvornih, po mnogima i najmoderniju u BiH, smještenu u selu Podastinje, Vilić je dosad uložio više od tri milijuna KM, piše Večernji list.

Idealni uvjeti

- Ruska romanovska ovca u Bosnu i Hercegovinu stigla je iz Češke, gdje su znanstvenici 40 godina radili na njihovoj genetskoj prilagodbi životu na ovim prostorima. Dakle, prvo matično stado u Kiseljak je stiglo iz Češke.

Na farmi čiji je kapacitet 500 odraslih grla, odnosno majki, trenutačno imamo 320 majki plus 450 janjadi koji u Kiseljaku imaju idealne uvjete boravka, tri metra četvorna po grlu prostora, najkvalitetniju hranu i tretman kakav ova vrsta zaslužuje.

Ono što je posebno kad je u pitanju ova farma, jest što imamo devet krvnih vrsta koje se međusobno ne miješaju jer na taj način čuvamo njihovu čistokrvnost, što je iznimno važno imajući u vidu da nam je primarna djelatnost prodaja priplodnih grla čiji smo najveći uzgajivač u regiji - pojasnio je Vilić.

Na farmi u Kiseljaku uzgojena grla romanovski ovaca završila su na farmama diljem Bosne i Hercegovine, od Bihaća i Cazina, Živinica do Posušja i drugih mjesta u Hercegovini.

Romanovska ovca u odnosu na domaću ima brojne prednosti. Ne treba joj ispaša i idealna je za stajsko držanje, jede manje, a budući da ne boravi vani, ne obolijeva ni od tipičnih zaraznih bolesti.

Osim toga, romanovska ovca ima iznimno kvalitetno meso i vunu, janji se dva puta godišnje donoseći na svijet i do šestoro janjadi godišnje, pojasnili su nam neke od prednosti uzgoja romanovskih ovaca na farmi u Kiseljaku.

Vunu romanovskih ovaca prerađuju u Hadžićima gdje se izrađuju iznimno kvalitetni vuneni madraci.

U izniman okus i kvalitetu mesa janjadi romanovskih ovaca odnedavno imaju prigodu uvjeriti se i mnogi ljubitelji janjećeg mesa u Kiseljaku i okolici. U pečenjari otvorenoj na Visočkoj cesti u Kiseljaku, u blizini farme, svakodnevno nude meso janjadi uzgojene na farmi.

- U pitanju je iznimno kvalitetno meso mlade janjadi hranjene isključivo majčinim mlijekom - kaže nam, između ostaloga, ovaj poduzetnik iz Srednjobosanske županije.

Poljoprivreda se isplati

Uz modernu staju, na farmi u Kiseljaku gradi se i objekt za silažu, nabavljen je i najsuvremeniji uređaj za dohranu janjadi, o prehrani ovaca vodi se posebna briga.

- Nekoliko puta godišnje dolaze nam nutricionisti iz Novog Sada koji su doktorirali na prehrani romanovskih ovaca kako bi kontrolirali prehranu i uvjerili se da ovce dobivaju ono najbolje, travu i žita, kukuruz i ječam, iz domaćeg uzgoja kao i potrebne minerale - kazao je Samir Vilić koji je otvaranjem moderne farme u Kiseljaku, na kojoj je zaposleno pet radnika, otvorio mogućnost otkupa lokalnim poljoprivrednicima.

- Nama godišnje treba od 900 do 950 tona trave. Dakle, da cijeli ovaj kraj zasadi travu, neće nam biti dovoljno. Ipak, prednost kod otkupa trave i žita imaju domaći proizvođači kojima želimo dati priliku da na svojim imanjima zarade - kazao je Vilić.

Na vječitu dvojbu stanovnika Bosne i Hercegovine isplati li se u ovoj zemlji baviti poljoprivredom, Samir Vilić odgovara:

- Naravno da se isplati ako radite u skladu sa savjetima i preporukama stručnjaka. U tom slučaju rezultati neće izostati - zaključuje ovaj uspješni poljoprivrednik iz Srednjobosanske županije.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 07:44