Article_Top_970x250

Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini

uključene i banke

Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini

sij 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati).

UJP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. siječnja bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konzultanti, a na kojem će se moći upoznati s natječajima za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Poduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati). Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. ožujka 2020. godine, a natječaj za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Osim natječaja za izvođenje radova, raspisat će se i natječaj za konzultantske usluge nadzora nad ovim dionicama. Autoceste FBiH iskoristit će sredstva zajma od Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 97,2 milijuna EUR i zajma od Europske investicijske banke (EIB) u istovjertnom iznosu za financiranje izgradnje ovih prioritetnih dionica.

Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 milijuna EUR, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca. Ukupni procijenjeni trošak radova i konzultantskih usluga za spomenute tri dionice iznosi 540 milijuna EUR.

Osim toga, očekuje se da će 16. ožujka 2020. godine početi natječaj za dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara.

Financiranje ove dionice predviđeno je zajmom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60,0 milijuna eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 milijuna EUR, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 milijuna EUR, piše Indikator.

Dnevnik.ba