StoryEditor
izvlačenje novca iz NK Dinama

Zahtjevom za izuzeće sudaca nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalima

Piše fena  /  02.05.2023., 16:08h

Zahtjevom obrane za izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonke Vrbana i svih sudaca Kaznenog odjela toga suda, u utorak je nastavljeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici okrivljenika, optuženih za izvlačenje novca iz NK Dinama u sklopu zločinačkog udruženja.

Obrana Maria Mamića to je zatražila nakon što je raspravno vijeće odbilo prijedlog o izdvajanju dokaza koje smatraju nezakonitim te odlučilo da obrani o tome neće dostaviti posebno rješenje.

Zbog toga je Mamićev odvjetnik Ivan Stanić zatražio izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonke Vrbana te još 10 sudaca Kaznenog odjela toga Suda, među kojima su predsjednik Sudskog vijeća u ovome predmetu Davor Mitrović, dva člana vijeća te još dva sudska savjetnika osječkog Suda.

Stanić tvrdi kako je Optužno vijeće u ovome predmetu oduzelo pravo obrani za predlaganjem izdvajanja dokaza, pa je obrana taj prijedlog ponovila ovome raspravnom vijeću.

Podsjeća kako je Vrhovni sud RH svojom odlukom iz prosinca 2019. godine prihvatio žalbu Marija Mamića te izrijekom naveo da je obrani oduzeto pravo da se o tome prijedlogu odluči te da ta odluka prođe kontrolu drugostupanjskog suda. U toj odluci, navodi Stanić, Vrhovni sud RH izrijekom je naveo da iz sadržaja samoga prijedloga obrane Marija Mamića proizlazi procjena o vjerojatnosti uspjeha.

Današnju odluku osječkog Suda o odbijanju izdvajanja dokaza i nedostavljanju zasebnog rješenja obrani, na koje će biti moguća žalba, Stanić je ocijenio kao ponovljeno ozbiljno narušavanje procesnog prava Marija Mamića od strane sudaca i predsjednika osječkog Županijskog suda, zbog čega je istaknuo zahtjev za njihovim izuzećem.

Drugi Mamićev odvjetnik Nikola Mandić ocijenio je kako je logično zatražiti da o pravima okrivljenika ne odlučuju suci, koji će biti kao svjedoci biti ispitani u kaznenom postupku protiv trojice sudaca ovoga suda Darke Krušlina, Ante Kvesića i Zvonke Vekića zbog otpužbi za primanje mita od Zdravka Mamića.

Takvom zahtjevu usprotivio se zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, ocijenivši kako se radi o zlouporabi prava obrane i prijedlogu koji je usmjeren daljnjem odugovlačenju postupka.

Zahtjev za izuzeće sudaca i sudskih savjetnika je odbijen, dok će o zahtjevu za izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda odlučivati Visoki kazneni sud RH.

S obzirom na to da nije bilo suglasnosti Uskoka i obrane o načinu i redoslijedu izvođenja dokaza, sudsko vijeće je, nakon četverosatne rasprave, i nekoliko stanki, odlučilo da će dokazni postupak početi izvođenjem svih dokaza iz materijalne dokumentacije, nakon čega će se odlučiti o redoslijedu ispitivanja svjedoka.

Suđenje se nastavlja sutra.

U tzv. predmetu "Dinamo 2" Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petorici okrivljenika, da su izvlačenjem novca, u sklopu zločinačkog udruženja, NK "Dinamo" oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Uz braću Mamić, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 01:49