StoryEditor
zastupnik SDA

Zahiragić tijekom rasprave zastupnika: Ne sviđaju mi se djela Ive Andrića

Piše desk  /  30.05.2022., 12:27h

Ni manje ni više, ovog puta kritizirao je lik i djelo Ive Andrića.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je jednoglasno odluku o mijenjanju naziva određenih ulica. 

Naime, u naselju Alipašin Most dio ulice Safeta Zajke će nositi naziv “Mala mahala”, dok će novoformirana ulica u naselju Nova Otoka nositi naziv “Generala Mehmeda Alagića”. 

Međutim, prije samog usvajanja ove odluke je prethodila rasprava zastupnika. Međutim, i ovaj put se prešlo na neku drugu temu, pa su se tako zastupnici dotakli Drugog svjetskog rata ali i nobelovca Ive Andrića, prenosi Raport.ba

U tijeku rasprave Igroj Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini KS kazao je kako će Zahiragiću reći na pauzi koji su točno ljudi  stupali u stroju NDH, a danas imaju ulicu u Sarajevu.

Odmah se za riječ javio i zastupnik SDA, Haris Zahiragić, koji je i ovog puta imao “posebno izlaganje”. Ni manje ni više, ovog puta je kritizirao lik i djelo Ive Andrića.

U jednom dijelu svoje rasprave Zahiragić je kazao kako ovo nije najvažnije političko pitanje, ali je prvoklasno.

Kazao je kako itekako postoji previše podijeljenosti, previše sukoba te da treba pokušati pronaći neki širi konsenzus.

“Ovdje smo previše podijeljeni, imamo previše sukoba s drugim politika, da bi ideološke rasprave stavljali u prvi plan”, kazao je Zahiragić, a potom kazao:

“S druge strane, kazali ste da ćete mi na pauzi kazati koji su ljudi stupali u stroju NDH. Nadam se da ne mislite na Ivu Andrića koji je s Adolfom Hitlerom primao agremane ambasadorske. Ivo Andrić usprkos svemu onome što je pisao, mislim da iako je dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najboljih književnika svih vremena na ovim prostorima, meni se osobno njegova djela s aspekta naroda kojem pripadam, u značajnoj mjeri ne dopadaju. Usprkos svemu tome što mi se ne dopada što je pisao, tko sam ja da osporavam njegovo djelo”, kazao je Zahiragić.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 10:21