StoryEditor
ukrajinska nuklearka

Zaharova: "Većina članica NATO saveza bit će u zoni izravnog udara ako se nešto dogodi nuklearki Zaporižja"

Piše desk  /  09.07.2023., 10:19h

Rusija je pozvala čelnike NATO-a da razgovaraju o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja na summitu ovog tjedna.

Vojni savez sastaje se u Litvi u utorak i srijedu kako bi razgovarao o širokom rasponu tema, uključujući rat u Ukrajini, podjelu oko kandidature zemlje za članstvo i povećanje zaliha streljiva.

Optužujući Ukrajinu za "sustavno nanošenje štete" postrojenju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da "ključnu pozornost na summitu NATO-a treba posvetiti tome". “Uostalom, velika većina članica saveza bit će u zoni izravnog udara”, upozorila je na Telegramu.

I Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije u istočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižja, blizu linije fronta. 

Ukrajinski predsjednik Zelenski danima je upozoravao na ozbiljnu prijetnju postrojenju, a nedavno je rekao da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora. Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju su nakon prvog pregleda postrojenja rekli da zasad nisu uočili nikakve naznake mina ili eksploziva, ali im je potreban veći pristup kako bi bili sigurni.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:45