StoryEditor
otvoreni za ozbiljne pregovore

Zaharova: "Rusija je spremna pregovarati o miru. Prijedlog Zelenskog je ultimatum kojeg ne prihvaćamo", Putin posjetio Krim

Piše desk  /  18.03.2023., 14:46h

Rusija je otvorena za ozbiljne prijedloge o rješenju krize u Ukrajini, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Poručila je da mirovni plan predsjednika Volodimira Zelenskog "nema nikakve veze s mirom i da je to samo popis ultimatumskih zahtjeva Rusiji koji su odvojeni od stvarnosti".

"Nekoliko puta smo poručivali da smo otvoreni za ozbiljne pregovore o prijedlozima Zapada i Ukrajine o pronalaženju političkog i diplomatskog rješenja krize, ali nećemo prihvatiti jezik ultimatuma", rekla je Zaharova, prenio je TASS.

"Kako bi se osigurao održivi mir, potrebno je zahtijevati da se Ukrajini prekine isporuka oružja i plaćenika, da prestanu vojne aktivnosti, da Ukrajina vrati svoj neutralni status, a nova situacija na terenu, koja proizlazi iz prava naroda na samoodređenje, treba priznati na međunarodnoj razini. Osim toga, mora se provesti demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, moraju se eliminirati sve prijetnje koje dolaze s njenog teritorija i mora se zajamčiti njen nenuklearni status uz poštivanje prava govornika ruskog i etničkih manjina", zaključila je.

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin danas posjetio je Krim kako bi obilježio devetu godišnjicu aneksije, objavili su ruski državni mediji.

Regiju je 2014. anektirao Kremlj u potezu koji je većina svijeta osudila kao nezakonit.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:18