StoryEditor
glasnogovornica mvp Rusije

Zaharova o Stoltenbergovom posjetu BiH: "To je bilo provokativnog karaktera"

Piše desk  /  29.11.2023., 14:57h

Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, poručila je da je posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Balkanu bio provokativne i destruktivne prirode s namjerom da se uzdrma situacija u regiji.

- Stoltenbergov boravak u Bosni i Hercegovini i Srbiji bio je jasno provokativnog karaktera. On je pokušavao da se uvuče u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, iznudi približavanje ove države sjevernoatlantskim strukturama, agresivno je predlagao povećanje suradnje s Beogradom, unatoč neutralnom statusu Srbije, optuživši Rusiju za sve grijehe, predstavili su to na način da, navodno, rade na širenju, a radili su na dezinformacijama i potkopavanju situacije na Balkanu - rekla je Zaharova.

Ona je, također, kazala da je Stoltenbergov put na Balkan dodatni dokaz destruktivnog kursa sjevernoatlantskog bloka, usmjerenog na povećanje privlačenja zemalja u regiji u ovu strukturu, koje su i dalje izvan Alijanse.

- Polazimo od činjenice da NATO mora da prekine svoju politiku destabilizacije Balkana, nameće tamo svoja pravila, stvara nove linije podjela. Kao što povijest pokazuje, utjecaj Alijanse na Balkanu je uvijek praćen tugom, gubitkom života, razaranjima i ratnim zločinima - zaključila je Zaharova.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 14:07