StoryEditor
upozorenje iz moskve

Zaharova: Moguć veliki sukob na Balkanu

Piše desk  /  26.12.2022., 19:51h

Ignoriranje međunarodnog prava na Kosovu samo ohrabruje Prištinu, što može dovesti do izbijanja velikog konflikta na Balkanu, rekla je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je ukazala da je čvrsto poštovanje međunarodnih pravnih osnova ključni preduvjet za rješavanje situacije na Kosovu i da su neprihvatljivi pokušaji ignoriranja Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.

- Najnovije zaoštravanje koje se desilo u toj pokrajini jasno pokazuje da udaljavanje od aktualnog regulativnog okvira za Kosovo samo čini da su prištinski radikali problematičniji. Stvarni, veliki konflikt je možda prilično blizu - upozorila je ona, prenosi Srna.

Zaharova je podsjetila da Srbi u prethodnih 17 dana drže straže na barikadama koje su podigli na sjeveru pokrajine kao znak prosvjeda zbog pritvaranja bivšeg lokalnog policajca Dejana Pantića, prenosi TASS.

- Takav legitimni oblik mirnog, nenasilnog otpora redovnim potezima zastrašivanja i diskriminacije na etničkim osnovama razljutio je vlasti kosovskih Albanaca. Upućene su prijetnje da će barikade biti uklonjene teškom mehanizacijom. Lista Srba optuženih za `terorizam` javno cirkulira. Na tim listama su imena i članova obitelji predsjednika Aleksandra Vučića - rekla je ona.

Zaharova je naglasila da "NATO i EU kontingenti ne mogu izvršiti utjecaj povodom pogoršanja situacije u vezi s Kosovom" i da Bruxelles pada u zamku Kosova.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova izjavila da je da konstantan pritisak od EU i vodećih zemlja na Srbe na Kosovu "u potpunoj suprotnosti s njihovim sramotnim šutanjem kada god Priština ne poštuje svoju obvezu o kreiranju Zajednice srpskih općina u pokrajini".

Ona je ocijenila da "EU namjerno uništava Bruxelleski sporazum iz 2013. i ignorira ponašanje Kosova, koje dobija liberalizaciju viznih pravila ili razmatranje prijave za članstvo Kosova u EU".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:53