StoryEditor
glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova

Zaharova: Daytonski sporazum koji predviđa ravnopravnost tri državotvorna naroda uživa našu punu podršku

Piše desk  /  10.06.2022., 14:47h

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu zapravo je počinio čin otvorenog varanja usvajanjem priopćenja na sastanku od 7. do 8. lipnja bez sudjelovanja Rusije, rekla je u komentaru u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Prvi put u više od 25 godina multilateralnih napora za postkonfliktno rješenje u Bosni i Hercegovini, Rusija, članica Upravnog odbora od njegovog osnivanja, nije pozvana da sudjeluje. To je bilo kršenje bez presedana sva postojeća pravila. Štoviše, ostali članovi ovog savjetodavnog tijela i aparata Visokog predstavnika pribjegli su otvorenoj prijevari usvajanjem konačnog priopćenja, a da pritom nisu ni spomenuli našu zemlju“, navodi se u poruci, prenosi N1.

Zaharova je naglasila da su odluke Upravnog odbora donesene bez sudjelovanja Rusije “nelegitimne i ne mogu predstavljati stav međunarodne zajednice”.

Ona je optužila pripadnike administrativnog aparata za “flagrantnu i neprihvatljivu samovolju”.

„Očigledno imaju problema s činjenicom da se dio međunarodne zajednice, koju reflektira Rusija, drži divergentnih pristupa implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. (Daytonski sporazum) i tome kakva se situacija razvija u toj zemlji“, navela je ona.

Zaharova je naglasila da takva “druženja nekolicine odabranih iza zatvorenih vrata, predstavljena kao službena sjednica, nemaju nikakve pravne posljedice za BiH stranke”.

“Daytonska arhitektura, koja predviđa ravnopravnost tri državotvorna naroda i dvije etničke grupe sa širokim ustavnim ovlaštenjima, ostaje relevantna i uživa našu punu podršku”, zaključila je Zaharova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:05