StoryEditor

Zagrljaj Kolinde Grabar-Kitarović s Majkama Srebrenice

Piše D  /  17.01.2018., 06:01h

 

Nakon niza sastanaka sa bh. zvaničnicima, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa predstavnicama Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Majke Srebrenice koje su predsjednicu Hrvatske nazvale "Kraljicom Balkana", srdačno su se pozdravile, uz zagrljaj.

Sastanak je inicirao ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan del Vechio kada su predstavnice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" tražile od njega da podrži njihov projekt vezan za godišnjicu presude Radislavu Krstiću za genocid u Srebrenici.

Kako je nakon sastanka rekla Munira Subašić, Kolinda je za njih izgovorila ključnu riječ, a to je da se u Srebrenici desio genocid.

Kako je rekla Subašić,Grabar-Kitarović je to rekla 2005. i njen stav o tome se nije mijenjao.

- Izrazile smo zahvalnost kada je 2005. došla u Potočare i pružila nam podršku, solidarisala se s nama i našom djecom koja leže u Potočarima. Izgovorila je pravu riječ koju je trebala, a to je da se u Srebrenici desio genocid - kazala je Subašić.

Potvrdila je da je ona za njih ostala "kraljica".

- Ona je jedina žena na Balkanu koja je predsjednica jedne države, važne države i bez obzira na sve ona za nas ostaje "Kraljica Balkana". Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvrijedilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla nama majkama direktno. Mi njoj jesmo zamjerile, ali se nismo naljutile - kazala je Subašić.

Na pitanje da li joj zamjeraju što do sada nije posjetila Ahmiće. Subašić je kazala kako ona ne zna šta se tamo desilo i da svako treba imati svoje udruženje i majke koje trebaju dići glas.

- Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam šta se tamo desilo. Nemam ja nikome ništa zamjerati, samo zamjeram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast. Jedino Srebrenica, Srebrenica i Srebrenica, ništa drugo - kazala je Subašić.

Potcrtala je da je dogovorena saradnja na predmetima ratnih zločina, te da zločinci, ako se nalaze u Hrvatskoj, budu dostupni licama pravde.

Također, Majke Srebrenice su tražile da se Hrvatska više uključi u pitanje potrage za nestalim osobama. 

Izgradnja džamije

- Najavili smo da ćemo u Potočarima graditi džamiju i kapelu jer su u Srebrenici ubijeni i Hrvati i muslimani i Romi, svi osim Srba. Gradimo je zbog majki koje su naše članice i zbog ljudi katoličke vjeroispovijesti koji dolaze u Potočare i paljenjem svijeća žele odati počast našim žrtvama - kazala je Subašić.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica je u glavni grad BiH stigla danas u 9.30 sati, nakon čega se sastala s članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.  

Kasnije je planiran susret s kardinalom Vinkom Puljićem.

Planirano je da Grabar-Kitarović posjeti i Novu Bilu, gdje će obići samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, zatim u Žepče, gdje će posjetiti Katolički centar.

Grabar-Kitarović će boraviti i u Tuzli, Orašju i Derventi. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:28