StoryEditor

Zagrebački policajci brutalno prebili slijepca, zamijenili ga za nekog drugog

Piše D  /  21.07.2021., 09:07h

Priču donosi Potraga

Stevan Jambrešić ima 47 godina i od djetinjstva je potpuno slijep. S polusestrom živi na zapadnoj strani glavnog grada. Baš tamo prije dva mjeseca zatekli su ga i policajci. Prepričava kako je to izgledalo. 

"Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali", rekao je Stevan Jambrešić. 

Njegovo pravo ime je Stevan, ali ga svi zovu Stevo. 

Zamijenili ga s drugim čovjekom

Nakon kratke komunikacije s policijom dvojica policajaca su ušli u dvorište, priveli ga na silu te mu pritom slomili nogu i iščašili ruku. 

Zamijenili su ga s drugim čovjekom. 

"Netko je u VII. postaju došao prijaviti svog očuha da ju je udario. Nisu ni čekali da kažem svoje prezime. Odmah su tražili neki dokument. Ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos", rekao je. 

Policija je, dakle, tražila čovjeka potpuno drugačijeg prezimena. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje osobne iskaznice nije uspio ni doći. 

"Kad su me odvukli do pola dvorišta, srušili su me i počeli udarati po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno arlaukati i rekao - slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao - slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati", kaže. 

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon

Njegovo jaukanje čula je i susjeda Lejla Tataragić koja ga je vidjela kako leži na podu. 

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno, trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu. 

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu. U odgovoru pravobraniteljici, koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru, i to još 21. lipnja. Taj odgovor nema nikakvog smisla jer, da je odgovor policije u kojem objašnjavaju da su krivi doista primila, Jambrešićeva sestra se ne bi više od tjedan dana nakon toga obratila medijima. 

Doktorica zaključila da mu nije ništa

U službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

"Njihovo je pitanje samo bilo - jel‘ imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da da jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što  je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu", rekao je Jambrešić. 

U KBC-u Sestre milosrdnice zadržan je pet dana. 

Međutim, nakon što ga je policija isprebijala, još su ga i optužili za lažno predstavljanje te vrijeđanje i omalovažavanje, ali i odbijanje davanja osobne iskaznice do koje nije mogao doći jer su ga - brutalno napali. 

Za Potragu su danas iz MUP-a odgovorili da će  nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika te su o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteni i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U Uredu pravobraniteljice kažu da Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ima pravo podnijeti odštetni zahtjev.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:13