StoryEditor

Zagrebački doktor privatnim automobilom otišao po pacijenticu u Pulu

Piše D  /  28.11.2017., 09:11h

Pod izrazito teškom upalom pluća, zbog čega nije mogla samostalno disati, u vozilu hitne pomoći morala je biti priključena na respirator te na ECMO aparat, tzv. umjetna pluća. Kako potonji uređaj u pulskoj bolnici nemaju, a u pitanju je bio život, s pokretnim ECMO aparatom iz Zagreba je - i to svojim privatnim automobilom - doputovao doc. dr. sc. Marko Kutleša, odjelni liječnik na Zavodu za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju bolnice "Fran Mihaljević".

- Dijagnoza je teška upala pluća, vjerojatno bakterijska, sa zatajenjem pluća. Pacijentica prima terapiju, malo je bolje, ali još uvijek je teško bolesna, na respiratoru i dijalizi, kaže nam jučer dr. Kutleša.

Vozilom pulske Hitne u Zagreb

Problem nije u pulskoj bolnici, kaže dr. Kutleša, već u neorganiziranom prijevozu takvih bolesnika. Za pulske kolege kaže da su bili jako dobro organizirani, da su dobro pripremili pacijenticu, učinili za nju sve što su mogli. Pulsku ekipu predvodila je dr. Daniela Fabris-Vitković, pročelnica Službe za internu medicinu bolnice u Puli, koja je u istarskom Zavodu za hitnu medicinu dogovorila vozilo hitne pomoći kojim je pacijentica prevezena u Zagreb.

- Mi smo je stavili na umjetna pluća i prevezli istarskom hitnom pomoći u Zagreb. Išli smo i prije po pacijente u druge zagrebačke bolnice, ali ovo je prvi put da smo putovali izvan grada, k tome privatnim automobilom, jer nemamo osiguran transport za ovakve hitne intervencije. I to će uskoro, nadam se, biti riješeno. Osim zagrebačkih bolnica, ECMO aparat imaju KBC-i u Osijeku, Rijeci i Splitu. To je aparat koji spašava živote, ali s njim treba znati raditi. Nije to tako jednostavna metoda, za to se prolazi složena obuka. Svugdje u Europi je to tako organizirano, da obučeni ljudi iz specijaliziranih bolnica idu po pacijenta u druge bolnice i stave ih na aparat tijekom transporta, kaže dr. Kutleša.

Zajedno s medicinskom sestrom i tehničarom sa zagrebačke Klinike u njegovoj su Škodi, po kiši i buri, ali sa svom potrebnom medicinskom opremom u Pulu stigli oko ponoći, da bi u Zagrebu bili tek sljedećeg jutra. Pulska bolnica imala je ECMO uređaj, ali ga je ustupila KBC-u u Rijeci u veljači 2015. godine. Dobili su ga kad je Ministarstvo zdravstva kupilo 37 takvih uređaja i podijelilo ih kliničkim bolničkim centrima te kliničkim i regionalnim bolnicama u devet gradova u zemlji. Poticaj je bila tzv. svinjska gripa koja je uplašila svijet 2009. i 2010. godine. Prije toga imali smo u Hrvatskoj tek četiri ECMO uređaja, donosi Glas Istre i najavljuje opsežniji tekst u tiskanom izdanju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:41