StoryEditor
prosvjed ispred iranskog veleposlanstva

Zagreb solidaran sa ženama Irana: "Ne mogu nas sve pobiti"

Piše hina  /  30.09.2022., 12:07h

Danas će solidarnost pokazati i Zagreb. Osim "Ne mogu nas sve pobiti", na prosvjedu se mogu vidjeti parole: "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije".

U podne je počela prosvjedna akcija ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama u Iranu uz poruku - "Ne mogu nas sve pobiti". 

Aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu i pridružile se iranskim gradovima i drugima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu. 

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja, Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba". 

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena pošto je pala u komu.  

Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Iranke su spalile svoje marame i simbolično odrezale kosu u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na demonstracijama solidarnosti od New Yorka do Istanbula, Bruxellesa do Santiaga.

Danas će solidarnost pokazati i Zagreb. Osim "Ne mogu nas sve pobiti", na prosvjedu se mogu vidjeti parole: "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije". 

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi prošli četvrtak je najavio istragu o smrti mlade žene, ali je istaknuo da mrtvozornik nije utvrdio da je policija bila nasilna prema njoj, što prosvjednici osporavaju.  

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 10:54