StoryEditor
znanstveni skup

Zagreb: Rasvijetljene "pobude sustavnog demoniziranja" HR Herceg Bosne

Piše desk  /  10.11.2023., 14:22h

Na znanstvenom skupu „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“ koji se održava u Zagrebu s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjeluju dekan Fakulteta prof. dr. sc. Dražen Barbarić i prof. dr. sc. Ivica Šarac.

Namjera skupa „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“ je dati odgovore na niz pitanja o Herceg-Bosni, poput okolnosti i pobuda za njezino osnivanje, o odnosu Hrvata prema druga dva naroda u BiH i njezinom tretmanu od predstavnika međunarodne zajednice, prenosi RTV Herceg Bosne.

„Namjera je rasvijetliti i pobude njezinog sustavnog demoniziranja, posebice u dijelu medijske scene u Hrvatskoj. Smatramo da je trideset godina nakon osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne pravo vrijeme da se, s povijesne distance, a temeljeći na znanstvenim istraživanjima, pokuša dati odgovore na naznačena povijesna pitanja“, poručili su iz Organizacijskog odbora.  

Prof. Šarac je održao izlaganje o temi „Razlozi uspostave Hrvatske Republike Herceg-Bosne“, a prof. Barbarić o temi „Povijesni usud ili ‘istočni grijeh‘ hrvatstva - zabluda jedne geneze“.

Organizatori znanstvenoga skupa su Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata iz Zagreba, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH iz Mostara i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

OVDJE pogledajte knjižicu sažetka s pristiglim radovima na skupu „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“

Osim Barbarića i Šarca na skupu su sudjelovali Davor Marijan, Mladen Ančić, Ante Nazor, Jakša Raguž, Nikica Barić, Domagoj Knežević, Mario Jareb, Ilija Vučur, Anto Brtan, Mijo Beljo i Hrvoje Mandić.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 17:43