StoryEditor

Zagor danas slavi 50 godina na ovim prostorima

Piše D  /  13.09.2018., 07:09h

Povodom ovog jubileja u beogradskom klubu “Polet” večeras će biti održana tribina čiji su sudionici Aleksandar Đukanović, povjesničar i pisac knjige “Enciklopedija Zagorijana“, i Dušan Mladenović, glavni urednik izdavačke kuće “Veseli četvrtak”, koja danas objavljuje Bonelijeve stripove na srpskom jeziku, a tema je upravo pet decenija života čuvenog strip junaka kod domaćih čitatelja, piše Srpskainfo.

Njegova prva jugoslovenska epizoda nije prva talijanska (ovaj serijal kod nas stigao tek sedam godina nakon premijere u matičnoj zemlji), ali ta „prepreka“ očigledno nije mogla spriječiti uspjeh koji je Duh sa sjekirom ostvario na ovim prostorima.

Moreno Buratini, jedan od aktualnih scenarista Zagora, prilikom gostovanja u Srbiji prije par mjeseci rekao je da je više faktora uticalo da ovaj strip junak, osim u Italiji, stekne toliku popularnost kod srpske publike.

– Stripovi za Zagorom bili su prisutni na kioscima i to je, malo-pomalo, oblikovalo veliki broj ljudi koji su se navikli da ih kupuju i da prate njegove avanture iz mjeseca u mjesec. Ali ima još nešto, postoji zajednička crta koja povezuje srpski i talijanski narod. Imali smo tijekom vjekova neku privrženost, osjećaj za avanturu i za borbu. Kroz povijest Srbi su se, kao i Talijani, dosta borili, patili i Zagor to odražava. Mnogo puta je bio ranjen, zarobljen, u zatvoru i u opasnosti, vodio unutrašnje bitke, ali je uvijek nalazio snagu da se ponovo podigne i nastavi dalje. Nikada nije odustajao. To je ono što povezuje naša dva naroda – rekao je Buratini.

Povodom ovog jubileja istog datuma, 50 godina kasnije, bit će objavljen šesti broj nove Zlatne serije u izdanju “Veselog četvrtka” i rijetka Zagorova avantura, koja se odigrava u periodu koji kanonski datira prije prve epizode, prije prvog susreta gospodara Darkvuda sa simpatičnim Meksikancem Čikom. U ovom pothvatu društvo će mu praviti njegov drugi veliki prijatelj, vjerni Tonka, poglavica Mohavka.

Vrhunski tandem Bozeli – Dela Monika, predvodnik „novog“ kreativnog tima, podario nam je višestruko nesvakidašnju epizodu. Riječ je o originalnom prvom Almanahu pustolovine, stripu koji je davne 1996. označio početak jedne nove bonelijevske izdavačke avanture i kog je izdavač namjerno „sačuvao“ za ovu priliku.

Naslovnu stranu ilustrirao je čuveni Dalibor Talajić, crtač uposlen u Americi i Francuskoj, kome je životna želja oduvijek bila da zvanično postane crtač Zagora.

Također, “Veseli četvrtak” je najavio da će se, u suradnji s kolegama iz “Politikinog zabavnika”, u broju koji će izaći sutra na stranicama ovog čuvenog nedjeljnika prvi put pojaviti Duh sa sjekirom, i to s epizodom u boji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:36