Article_Top_970x250

Zagađenost zraka u Sarajevu: Ćevabdžinica je kriva za sve

sjednica skupštine žs

Zagađenost zraka u Sarajevu: Ćevabdžinica je kriva za sve

pro 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Hayat

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Županije Sarajevo Čedomir Lukić, razmatrajući probleme u vezi sa zagađenošću zraka, na hitnoj sjednici Skupštine Županije Sarajevo ocijenio je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni postotak utjecaja prometa na kvalitetu zraka.

Po njegovom mišljenju, mediji su doprinijeli stvaranju uzbune građana nakon priopćenja Veleposlanstva SAD-a koja mjeri zagađenost zraka u Sarajevu.

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Županije Sarajevo član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u Županiji Sarajevo, Plamenko Tais, koji je prezentirao informaciju o kvaliteti zraka u Županiji Sarajevo, u kojoj su identificirani okolišni problemi: energetika, promet i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka.

Potom se Tais osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih država kazavši:

"Jesmo li najzagađeniji - nismo. Jesmo li zagađeni - jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkom veleposlanstvu. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američkog veleposlanstva nije u skladu s našim standardima".

Među onima koji su komentirali ovu konstataciju Taisa bio je i Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost koji je ironično istaknuo sljedeće:

"Nisam zadovoljan odgovorom kada je riječ o sjednici i smislu održavanja ove sjednice. Ali upravo ovom drugom istupu gospodina Taisa, nadam se da su shvatili u američkom veleposlanstvu, kao što smo i mi shvatili, da je uzrok ćevabdžinica. Ne vidim smisao da raspravljamo dalje ako smo napokon otkrili uzrok zagađenja zraka".

Dnevnik.ba