StoryEditor
PRIJETNJA IZ VODE

Zagađeni podzemni objekti u okolici Mostara prijete stotinama tisuća ljudi

Piše B.Š.  /  15.05.2023., 14:32h

Pitka je voda jedan je od najznačajnijih prirodnih resursa. Rijetke su zemlje koje je imaju dovoljno. Bosna i Hercegovina je prva je u okruženju, a sedma u Europi kada govorimo o izvorima pitke vode.

Ispod Hercegovine, u podzemnom svijetu njenog masivnog kraškog područja protječu brojne podzemne vode, rijeke i potoci. Na površinski svijet dolaze kao veliki kraški izvori - vrela. Njene vode pije "pola Hercegovine". Vrela podno Čabulje, Studenac i vrelo Radobolje kod Mostara, vrela u Dobriču i Borak kod Širokog Brijega, glavni su izvori vode na ovom području koji pitkom vodom opskrbljuju najmanje 150.000 ljudi.

Planinska područja Hercegovine, prirodni prikupljač vode za velika vrela u podnožju, ne nalaze se na glavnim prometnim pravcima. Preko njih ne vode željeznice ni magistralne ceste. Nema javnog prijevoza. Veliki gradovi su dovoljno daleko. Na cijelom području živi tek nekoliko tisuća stanovnika i svakim ih je danom sve manje. Industrije nema. Odakle onda dolazi zagađenje?

Istražujući hercegovačke jame speleolozi su se prvi suočili sa stravičnim biljezima razvoja društva. Ogromne količine otpada nakupljene u njima prijete najgorim vrstama zagađenja pitkoj vodi.  

Kraške jame na ovom su području stoljećima su bile dio "sanitarne" kulture - prirodna odlagališta svih vrsta otpada. I animalnog i kućnog i biološkog i krutog ako ga je tada uopće i bilo. Kroz povijest su upravo te jame, kao prirodom dana i sigurna odlagališta bile važan dio održavanja zdravlja i okoliša. Nisu se mogle zagaditi ni teškim metalima ni medicinskim ni elektroničkim otpadom. Nije ih bilo. 

No, čišćenje jedne ugrožene jame samo ne može riješiti problem onečišćenja podzemlja. Iznimno je važno upoznati stanovnike ugroženih područja s posljedicama koje onečišćenje jama donosi.

Stoga Speleološka društva Herceg iz Mostara i Zelena Brda iz Trebinja organiziraju edukacije u lokalnim sredinama kako bi podigli svijest lokalnog stanovništva i opće javnosti ugroženih područja te prevenirati daljnje tradicionalno odlaganje otpada u prirodne podzemne objekte.

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo Herceg i Speleološkog društvo Zelena brda, dio su šireg projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH” koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:37