StoryEditor

Zaev: Sjeverna Makedonija zaslužuje nezavisnu crkvu

Piše D  /  23.07.2019., 12:07h

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako njegova država, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja neriješenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, prenosi agencija Tanjug.

"Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posjećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posjećuju bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru suradnju, podržavaju ovo prijateljstvo“, istaknuo je šef makedonske Vlade za bugarsku agenciju BGNES.

On je rekao kako je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. kolovoza 2017. godine, donio veoma pozitivne rezultate za obje države i stavio točku na jedan sistem koji je "trovao odnose između ta dva susjeda“.

Sporazum s Bugarskom, prema njegovim riječima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

"Povijesni fakti u vezi s našom zajedničkom povijesti su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o povijesnim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba završiti svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova“, naglasio je Zaev.

Zajedno s bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem povjesničare da završe posao, dodao je on.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:44