StoryEditor

Zadrugarstvo urediti zakonom na federalnoj ili državnoj razini

Piše D  /  12.11.2019., 05:11h

Ministar Soldo to je kazao u izjavi za medije nakon okruglog stola "Razvoj braniteljskog zadrugarstva i drugih oblika poduzetničkog organiziranja branitelja na tržištu rada".

- Zaključak koji je proizašao iz današnjeg okruglog stola je da je potrebno srediti legislativu o braniteljskom zadrugarstvu te da je potrebno snažnije uključivanje viših razina vlasti kada su u pitanju potpore i poticaji braniteljima proizvođačima - kazao je ministar Soldo.

Podsjetio je da Vlada HNŽ-a godišnje izdvaja 250.000 maraka za razvoj braniteljskog zadrugarstva, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva te branitelje poljoprivrednike, a pored toga za tu se populaciju osigurava edukacija kako bi se izdvojena sredstava utrošila što kvalitetnije i efikasnije.

Tako se na današnjem okruglom stolu, među ostalim, razgovaralo i o lancu opskrbe, kako bi se razmotrile mogućnosti plasmana proizvoda iz braniteljskih zadruga na lokalno tržište.

Zadružni revizor Zadružnog saveza FBiH Nagib Hadžić kazao je da je u Federaciji BiH registrirano 609 zadruga te da taj sektor bilježi veliki napredak.

- Zadrugarstvo je priznato u svijetu kao najkvalitetniji organizacijski oblik za organizaciju ljudi, pogotovo u poljoprivredi. U prostoru između javnog i privatnog sektora, zadrugarstvo je u Europi priznato kao treći sektor - istaknuo je Hadžić te dodao kako taj model organizacije otvara mogućnost zapošljavanja velikog broja osoba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:18