Article_Top_970x250

Zabrinjavajuće poruke sa sastanka PIC-a; Inzko: "U BiH se često ponašaju kao da krize nema"

migrantska kriza u bih

Zabrinjavajuće poruke sa sastanka PIC-a; Inzko: "U BiH se često ponašaju kao da krize nema"

pro 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvao je u srijedu sa sastanka u Sarajevu sve razine vlasti u toj zemlji da poduzmu mjere kojim bi se učinkovitije kontrolirala migrantska kriza uključujući tu povećanje proračunskih izdvajanja.

Nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIC-a koja se održava svakih šest mjeseci, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko novinarima je potvrdio kako je migrantska kriza bila važnom točkom dnevnog reda.

Članovi Upravnog odbora kojega čine najutjecajnije zapadne države te Rusija i Turska suglasili su se kako sve razine vlasti u BiH moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za suočavanje migrantskom krizom što sada nije slučaj.

"Cijela se zemlja mora baviti pitanjem migracija. To nije dužnost samo jednog entiteta ili županije", kazao je Inzko.

Upozorio je na činjenicu da se u BiH često ponašaju kao da krize nema a to je ilustrirao konstatacijom kako država ne izdvaja nikakva dodatna sredstva za rješavanje tog problema.

"Ovdje proračun nije povećan od 2012. godine a u Italiji je 'eksplodirao' upravo zbog potrebe rješavanja migrantske krize", kazao je austrijski diplomat.

Upravni odbor PIC-a na stajalištu je kako zbog toga agencije koje se trebaju baviti migrantima ne mogu raditi svoj posao a primjer za to je činjenica da granična policija ne može popuniti stotine upražnjenih pozicija jer za to nema novaca niti potrebnih suglasnosti.

"Neke od informacija su šokantne... (ravnatelj Zoran) Galić ne može popuniti 500 mjesta u graničnoj policiji. Jedna je osoba na svakih 25 kilometara granice i kako je oni onda mogu štititi", kazao je Inzko dodajući kako su informacije koje su dobili članovi Upravnog odbora PIC-a "deprimirajuće".

Dnevnik.ba