StoryEditor

Zabranjene ribarske večeri u Makarskoj, ugostitelji bijesni

Piše D  /  23.12.2018., 11:12h

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, odlukom direktorice makarskog HTZ-a Hloverke Novak Srzić, od iduće sezone na rivi neće biti ribarskih večeri.

"Makarska je postala preveliko mjesto za ribarske večeri iza kojih bi nam ostajala samo masnoća i sve se to pretvorilo u ljetni vašar kakav više nećemo gledati po rivi. Međutim, kao direktorica TZ-a Makarska potrudit ću se sugrađanima i gostima omogućiti doživljaj autentičnih ribarskih večeri i to na način da ćemo s nekim od brodara dogovoriti organizirani prijevoz do mjesta u kojima se odvijaju ovakve vrste zabava", kazala je  Novak Srzić za Slobodnu Dalmaciju, dodavši da će se umjesto pučkih fešti u gradu tijekom sezone održavati finiji festivali primjereni Makarskoj kao turističkom središtu.

"Ako je odluka o ukidanju ribarskih večeri koje se na rivi organiziraju najmanje 40 godina, uistinu konačna, onda je to zbilja velika katastrofa i za Makarsku i našu tradiciju od koje nam više ne ostaje ništa. Fešte su bile turistička atrakcija, a nama jedini izvor zarade i stvarno sam jako ogorčena jer je odluka žalosna", rekla je za Slobodnu jedna od ugostiteljica na ribarskim večerima Antonia Srzić, dodavši da su se brojni turisti godinama ljeti u Makarsku vraćali samo zbog ribarskih večeri i točno su znali u koga žele kupovati riblje delicije, a i gušt im je bio sjediti na klupama, jesti i piti i uživati u dalmatinskoj glazbi. Ukidanjem tradicionalnih ljetnih fešti posebno je ogorčena Željana Cimera kojoj nije jasno što to na koncu Makarskoj ostaje za vrijeme sezone.

"Ukida se sve što je bio makarski brend i pitam se što je dalmatinski grad bez ribe i mora i što ćemo ponuditi gostima kao vid zabave? Pa od ribarskih večeri živjelo je 50 obitelji i na svakom od štandova radilo je po petero ljudi koji su se svim silama trudili napraviti savršenu riblju spizu, rekla je Cimera i dodala da je Makarska osim zimi, počela umirati i ljeti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:13