StoryEditor

Zabranjen rad islamističkoj organizaciji Jamaatu Berlin

Piše D  /  25.02.2021., 06:02h

„Današnjom odlukom organizaciji Jamaatu Berlin, koja se nekad zvala Tauhid Berlin, zabranjena je svaka aktivnost", priopćio je berlinski senat za unutarnje poslove, prenosi Hina.

Istodobno je zaplijenjena imovina zabranjene organizacije a racija, u kojoj je sudjelovalo preko 850 policajaca, poslužila je između ostalog i za osiguranje dokaznog materijala.

Prema objašnjenju berlinskog senata za unutarnje poslove, organizacija Jamaatu je djelovala protiv ustavnog poretka SR Njemačke i protiv mira među narodima.

"Organizacija je podržavala oružani džihad i atentate uperene protiv civila te je propagirala kult mučenika što je povećavalo spremnost na samoubilačke napade među sljedbenicima", stoji u priopćenju.

Jamaatu je isto tako aktivno pomagala aktivnosti tzv. Islamske države te se u više navrata zalagala za ubijanje Židova.

"Jamaatu Berlin je jedna vrlo mlada i vrlo radikalna džihadistička organizacija", priopćio je berlinski senator za unutarnje poslove Andreas Geisel. On je dodao kako je zabrana "jasan signal" i ostalim vjerskim fanaticima.

Uzor danas zabranjenoj organizaciji je bila, još 2017. zabranjena skupina Fussilet 33 u kojoj je djelovao i Anis Amri, atentator na božićni sajam u Berlinu 2016.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 03:37