StoryEditor
sekularizam

Zabrana abaje u Francuskoj: Otac pozvan na sud zbog prijetnji smrću

Piše hina  /  09.09.2023., 17:14h

Francuski sud pozabavit će se krajem listopada slučajem oca uhićenog u petak u središnjoj Francuskoj nakon što je prijetio ubojstvom ravnatelju koji je odbio pristup srednjoj školi njegovoj kćeri odjevenoj u abaju, odjevni predmet zabranjen u školama u ime sekularizma.

Taj je muškarac najprije stavljen u pritvor u Clermont-Ferrandu u petak, a potom je pušten i sudit će mu se krajem listopada za kazneno djelo “prijetnje s ciljem zastrašivanja osobe odgovorne za izvršavanje javne službe”, rekla je tužiteljica u tom gradu.

Pojasnila je da je muškarac navodno prijetio da će ravnatelju prerezati grkljan, kazala je Dominique Puechmaille.

Najviši sud u Francuskoj odobrio je nedavno uvođenje zabrane nošenja muslimanskih ogrtača abaja u školama.

Ministar obrazovanja Gabriel Attal je uoči početka nove školske godine zabranio ne samo abaje nego i sličnu odjeću koju nose muškarci.

Odluku je utemeljio na zabrani isticanja vjerskih simbola u školama u Francuskoj koja njeguje sekularizam, strogu odvojenost crkve i države.

Najnoviji slučaj dogodilo se u četvrtak ujutro. Učenica srednje škole odjevena u abaju pojavila se u srednjoj školi Ambroise-Brugière u Clermont-Ferrandu, pa joj je odbijen ulazak u ustanovu nakon što je odbila skinuti je.

Nešto kasnije, njezin otac nazvao je školu i uputio prijetnje smrću.

"To su iznimno šokantne prijetnje", rekao je ministar obrazovanja, rekavši da će ravnatelj imati “stalnu potporu u smislu sigurnosti: nacionalna policija bit će uz njega", kao i pravnu potporu.

Prijetnje smrću obrazovanom kadru ozbiljno se uzimaju u Francuskoj nakon ubojstva krajem 2020. profesora povijest i geografije Samuel Patyja kojega je ubio čečenski džihadist (18) koji mu je zamjerio što je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 10:25