Article_Top_970x250

Zabilježen veći broj zloupotreba osobnih podataka građana

pod lupom

Zabilježen veći broj zloupotreba osobnih podataka građana

ruj 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom', koja provodi nestranačko promatranje izbora u BiH, objavila je izvanredno saopćenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zloupotrebi osobnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ zabilježila je veći broj prijava građana/ki o zloupotrebi njihovih osobnih podataka u svrhu prijava za glasanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. listopada 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je kazneno djelo prema kaznenom zakonodavstvu BiH i Koalicija apelira na nadležne organe da reagiraju, provedu opsežnu istragu i sankcioniraju počinitelje i nalogodavce.

''Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) da javno objavi birački spisak građana/ki registriranih za glasanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu osobnih podataka građana/ki, ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte'', naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ''Pod lupom''.

Koalicija „Pod lupom“ poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to imaju li prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici SIP-a provjere gdje su registrirani za glasanje na linku.  Sve moguće zloupotrebe osobnih podataka u svrhu izborne prevare građani/ke BiH mogu prijaviti CIK-u i Koaliciji „Pod lupom“.

Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrirano je za glasanje putem pošte, što je najveći broj dosad na izborima u BiH. Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u svrhu glasanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali, a koja se odnosi na glasanje putem pošte. Još u svibnju i lipnju evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiHl a gdje je uvjet za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju fotografije osobne karte s obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za osobne podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama. Pored navedenog, SIP je odbio više od 9.000 prijava za glasanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrešni glasački listići za pojedine nivoe vlasti za glasanje putem pošte.

''Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrIrani za učešće na izborima, te među njima treba tražiti nalogodavce i izvšitelje ovih kaznenih djela'', rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom''.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Dnevnik.ba

Tagovi: