StoryEditor

Za zločine u Orašju Mati Baotiću deset godina zatvora i ponovno suđenje

Piše D  /  30.07.2021., 00:57h

Apelacijsko vijeće Suda BiH je djelomično uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH u oslobađajućem dijelu presude za Matu Baotića i odredilo da mu se ponovno sudi za zločin počinjen u Orašju. Istodobno je odbačena žalba za osuđujući dio presude i Tužiteljstva BiH i Obrane, zbog čega je Baotić osuđen na deset godina zatvora, javlja BIRN.

Baotić je osuđen zbog optužbi da je, kao zapovjednik drugog odjela Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao Mariju Tunde-Benković te zaštićene svjedokinje S-4 i S-5, kao i da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali (općina Orašje) i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

Baotić je bio oslobođen optužbi da je nanosio tešku fizičku i psihičku bol, maltretirao i premlaćivao veći broj civila u periodu od svibnja do kolovoza 1992. godine. Za ovaj dio presude Apelacijsko vijeće je prihvatilo žalbene navode Tužiteljstva BiH, i Baotiću će se ponovno suditi.

Tužiteljstvo BiH je u žalbi tražilo da se prvostupanjska presuda preinači i izrekne duža kazna zatvora.

S druge strane, Obrana Baotića se žalila zbog povrede kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zatraživši da se presuda promijeni i njihov branjenik oslobodi ili suđenje obnovi.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 22:48