StoryEditor
apel

Za završetak pastoralnog centra u Drvaru potrebna pomoć dobročinitelja

Piše fena  /  15.11.2023., 20:25h

Nakon gotovo dvogodišnje pauze, u Župi sv. Josipa u Drvaru su ovog ljeta i jeseni nastavljeni radovi na izgradnji i uređenju pastoralnog centra s bogoslužnim prostorom, a za završetak izgradnje pastoralnog centra potrebna je pomoć dobročinitelja.

Kako su izvijestili iz župe Drvar, početkom ljeta su na objekt ugrađena aluminijska stolarija, a s početka jeseni nastavljeni su radovi na izgradnji zvonika te započeto uređenje višenamjenske dvorane sa sakristijom, priručnom kuhinjom i mokrim čvorom.

‘‘Zvonik i dvorana trebali bi biti završeni do Božića pa će tako župljani Drvara napokon dobiti prikladan grijan prostor (kapaciteta 50-ak osoba) u kojem će se i zimi moći okupljati na svojim duhovno-pastoralnim, kulturnim i drugim društvenim aktivnostima‘‘, kazao je drvarski župnik don Davor Klečina.

Po njegovim riječima, Zvonik se gradi prema projektu arhitektonskog studija ‘‘Ledić arhitektura‘‘ iz Travnika, dok je unutarnje uređenje dvorane osmišljeno u projektantskom uredu ‘‘Integroprojekt‘‘ iz Banje Luke.

Također, osmislili su i idejno rješenje uređenja eksterijera, tj. dvorišta pastoralnog centra i podzide uz magistralnu cestu, što je koncem rujna prihvaćeno i odobreno od Biskupskog ordinarijata Banja Luka, i u tijeku je izrada izvedbenog projekta.

Ova faza radova omogućena je zahvaljujući financijskoj pomoći njemačke humanitarne organizacije ‘‘Kirche in Not‘‘, Vlade Hercegbosanske županije, Kanadsko-hrvatskog društva Južnog Ontarija ‘‘Livno 892‘‘ (tzv. Livanjske zajednice u Torontu), te brojnih drugih pojedinaca dobročinitelja.

Za građevinske radove na izgradnji zvonika zaduženi su iz Građevinskog poduzeća ‘‘Komotin‘‘ iz Jajca, dok radnici poduzeća ‘‘Tehnika invest‘‘ iz Banje Luke obavljaju radove unutarnjeg uređenja dvorane.

Župnik Klečina ističe kako će nastavak radova na unutarnjem uređenju središnjega bogoslužnog prostora biti moguć tek nakon što se prikupi dovoljno financijskih sredstava, a do tada će se župljani Drvara na svetim misama okupljati u ruševnim i punim vlage prostorijama nekadašnjeg Sokolskog doma, odnosno društvenog doma ‘‘Partizan‘‘, gdje se i okupljaju zadnjih 27 godina.

Iz župe Drvar podsjećaju da put za dobivanje urbanističke i građevinske dozvole za izgradnju pastoralnog centra u Drvaru, nakon brojnih opstrukcija lokalnih vlasti, nije bio nimalo lagan.

‘‘Izgradnja ovog bogoslužnog objekta ima veliki značaj i simboliku, kako zbog sadašnjih duhovnih potreba katolika u Drvaru, tako i zbog povijesnih razloga,da se ispravi povijesna nepravda nakon što su komunističke vlasti 1949. srušile župnu crkvu u Drvaru, a i zbog duhovnih razloga, kako bi se u njemu trajno molilo i prikazivalo zadovoljštinu za zločine proteklih ratova kao i za posljedice komunizma i ateizma koji su u ovom gradu imali duboko korijenje kroz više desetljeća‘‘, ustvrdio  je drvarski župnik.

Uz Goražde na istoku BiH, Drvar na zapadu države – trenutačno je, naglašava župnik, jedino mjesto u BiH u kojem je u tijeku izgradnja župne crkve, pa poručuje da svi ljudi dobre volje koji žele financijski pomoći izgradnju ovog Božjeg hrama mogu to učiniti uplatom na račune župe svetog Josipa, objavila je Banjolučka biskupija.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 23:26