Article_Top_970x250

Za troškove sahrana braniteljske populacije 400.000 maraka

vlada fbih

Za troškove sahrana braniteljske populacije 400.000 maraka

velj 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca/branitelja i invalida Obrambeno-oslobodilačkog/Domovinskog rata s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija“, utvrđenih u proračunu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 400.000 maraka.

Ova sredstva bit će odobravana u skladu sa odredbama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, i to ukupno 300.000 maraka za člana uže obitelji razvojačenog branitelja s kojim je umrli razvojačeni branitelj živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, prenosi Fena.

Za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija odobreno je 100.000 KM za ratne vojne invalide, članove uže obitelji šehida i poginulih branitelja, dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članove njihovih obitelji i razvojačenih branitelja, za slučaj smrti članova njihove uže obitelji.

Danas je usvojen i Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca/branitelja i invalida Obrambena-oslobodilačkog/ Domovinskog rata iz transfera namijenjenog za pomoć u liječenju branitelja, u visini od 1.500.000 maraka.

Od ovog iznosa, a u skladu sa odredbama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, 1.050.000 maraka je predviđeno za razvojačene branitelje, i to za vlastito ili liječenje članova uže obitelji.

Sredstva od 450.000 maraka namijenjena su obiteljima poginulih branitelja, obiteljima umrlih ratnih vojnih invalida i obiteljima umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Istaknuto je kako će ova sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u tijeku 2020. godine u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, neophodne kod odlučivanja o pravu na pomoć, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

Federalni ministar za pitanja boraca/branitelja i invalida Obrambeno-oslobodilačkog/Domovinskog rata imenovat će komisiju koja će razmatrati zahtjeve i dati mu prijedlog za dodjelu pomoći, nakon čega će donijeti konačnu odluku o dodjeli jednokratne pomoći, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: